De keuze van Apache #7

Jan Walraven
33140951725_5ee86adb55_k-1

Heb je zelf een artikel ontdekt dat iedereen zou moeten lezen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons wekelijks overzicht terecht.

Wil je de Keuze van Apache elke zaterdag in je mailbox? Schrijf je hier in.

 

Macht maakt dwazer

Wie aan de macht komt, leest maar beter aandachtig de bijsluiter. Personen die een machtspositie bekleden gedragen zich alsof ze een traumatisch hersenletsel hebben opgelopen, schrijft The Atlantic. Ze worden impulsiever, zijn zich minder bewust van bepaalde risico's en ook minder empathisch, nochtans geen slechte eigenschap voor een machthebber.

Slechts nieuws voor de onderdanen van machtige mannen die al niet overlopen van empathie.

Griekse uitverkoop aan dumpingprijzen

Na de Griekse crisis schreef de trojka verschillende medicijnen voor. Eén daarvan was de massale privatisering van overheidseigendommen. Van luchthavens, havens tot hele eilanden: de Griekse kroonjuwelen gingen in uitverkoop. De privatiseringen moesten de staatskas met 50 miljard euro spijzen. Maar de opbrengst valt serieus tegen, schrijft Der Spiegel. Tussen 2011 en 2017 haalde Griekenland slechts 5,1 miljard euro op met privatiseringen. Tien keer minder dan het oorspronkelijke doel. De linkse regering van Alexis Tsipras spartelt tegen, en wil het patrimonium zoveel mogelijk in eigen handen houden.

Vastgoed verkopen in een slabakkende economie is blijkbaar geen briljante ingeving.

In het Brusselse hoofdkwartier van de Gestapo

Drie historische gebouwen aan de Louizalaan verbergen een goed bewaard historisch geheim: ze deden dienst als hoofdkwartier van de Gestapo. Het Brusselse hoofdkwartier was een onmisbare schakel in het Belgische en Noord-Franse terreurnetwerk van de Gestapo. Bruzz daalde af in de beschermde, maar voor het publiek afgesloten gebouwen en kwam terug boven met een unieke inkijk in deze donkere bladzijde van de wereldgeschiedenis.

Helaas weigeren de eigenaars om de panden open te stellen voor het publiek.

Smartphones als wapen tegen vluchtelingen

Alsof prikkeldraad of een woeste zee nog niet voldoende afschrikwekkend zijn, gebruikt de EU nu ook smartphone-data als wapen tegen vluchtelingen, schrijft Wired. Ontzettend veel vluchtelingen en asielzoekers zijn in Europa geraakt dankzij hun smartphone. Het toestel wijst hen de weg en houdt hen in contact met familie, vrienden en reisgenoten.

De EU wil de data die deze smartphones verzamelen en bijhouden nu gebruiken tegen de eigenaars ervan.

Na de crash kregen we meer van hetzelfde

Het is ondertussen tien jaar geleden dat het lot van de wereldeconomie aan een zijden draadje hing. Velen hadden verwacht dat de grootste financiële en economische crisis sinds de jaren '30 voor een catharsis zou zorgen. Niks bleek minder waar, stelt John Lanchester in London Review of Books. De wereldwijde ongelijkheid neemt nog steeds toe, en veel mensen zijn slechter af dan voor de crisis. Terwijl quasi geen enkele bankier op het matje geroepen werd.

Al is het nog niet te laat om de bocht in te zetten richting een meer rechtvaardige economie.

Amerikaans socialisme in de lift

Socialisme werd en wordt in grote delen van de VS gezien als een onvergeeflijke zonde. En toch wonnen verschillende kandidaten die zich zonder scrupules als sociaal-democraat profileren (voor)verkiezingen, laatst nog in New York. Ook het ledenaantal van de Democratic Socialists of America (DSA), een activistische politieke organisatie, nam sinds de verkiezing van Trump een serieuze vlucht. Er staat een nieuwe generatie linkse politici op, die zich onder meer laat inspireren door Bernie Sanders, schrijft The New York Times.

Zal het voldoende zijn om de Democratische Partij te veranderen?

De milieubeweging kleurt steeds roder

Tweehonderd jaar na zijn geboorte lijkt Karl Marx populairder dan ooit. Ook de groene beweging heeft de filosoof uit Trier (her)ontdekt, stelt De Groene Amsterdammer. Marx biedt de milieubeweging de ideale lijm tussen ecologisch en sociaal-economisch denken met zijn voorspelling dat het kapitalisme zowel de mens als de planeet uitput en uitbuit.

Was Marx inderdaad de groen-rode denker die we er vandaag van (willen) maken?

(Foto Donald Trump © Gage Skidmore)
LEES OOK
Jan Walraven / 18-04-2020

Meer lezen over de coronacrisis #3

Een extra ‘keuze van Apache’ rond het thema dat momenteel ons leven beheerst: de coronacrisis. Met een focus op de toekomst: hoe maken we die #BeterNaCorona?
visuals-d9UaoD4Rq7w-unsplash
Jan Walraven / 05-01-2019

De keuze van Apache #30

Erdogan vs. de vakbonden, de verborgen Duitse crisis, de coöperatieve deeleconomie en nog veel meer in de tweewekelijkse keuze van Apache.
9240952792_27a5f1eb9d_k
Jan Walraven / 18-08-2018

De keuze van Apache #13

Onze redactie kiest elke zaterdag de artikels van de voorbije week die je moet gelezen hebben uit binnen- en buitenlandse media. Met deze week onder andere grenzen aan…
michael-held-133902-unsplash