‘Foltercheck’ garandeert mensenrechten niet

 Leestijd: 4 minuten

0

Deze week berichtte De Tijd over een nieuwe procedure om vluchtelingen die geen asiel aanvragen, te kunnen terugsturen zonder de mensenrechten te schenden. Maar die blijkt verre van waterdicht. Vijf vragen over de ‘foltercheck’.

In het kort

Begin dit jaar bleek dat Theo Francken vluchtelingen terugstuurde naar hun land van herkomst terwijl die daar risico liepen op onmenselijke behandeling. Dat is in strijd met Artikel 3 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM).

Nu lanceert de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) een nieuwe methode: door voor mensen die geen asiel willen aanvragen tóch een asielprocedure te starten, hoopt Francken de mensenrechten voldoende te waarborgen. Deze procedure heet een ‘impliciete asielaanvraag’. Hiermee zou hij hen op een veilige manier terug kunnen sturen naar hun land van herkomst.

Maar het CGVS zelf geeft aan dat hun asielprocedure niet voldoende is als toets van Artikel 3 van het EVRM: “Artikel 3 van het mensenrechtenverdrag is ruimer dan wat wij toetsen”, aldus woordvoerder Gabrielle Baes. Ook de Liga voor Mensenrechten stelt zich ernstige vragen bij de nieuwe methode.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
1 maand€ 9,00
1 jaar€ 80,00
Levenslang€ 2.500

Ontdek alle formules

Word lid

Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu nog aan 6,66 euro per maand.


Ja, ik word lid