Nieuwe coöperatie Neibo laat u ethisch bellen

 Leestijd: 2 minuten1

‘Neibo’ wordt de eerste burgercoöperatie voor mobiele telefonie op het Europese vasteland, tenminste als voldoende mensen het collectieve project steunen. De nieuwe Belgische consumentencoöperatie wil telecom terug in handen van de burger geven en toekomstige winst lokaal investeren op een duurzame manier.

Coöperaties komen voor in diverse sectoren, zelfs in de media, zoals de bedrijfsvorm achter Apache. Maar in telecom zijn ze quasi onbestaand. Daar wil de virtuele mobiele operator Neibo verandering in brengen.

De burgercoöperatie mikt op 5.000 coöperanten en streeft naar 150.000 euro kapitaal

“Mobiele telefonie is een noodzakelijke, maar ook redelijk triviale dienst waar elke burger gebruik van maakt”, legt Christophe Marquez (Neibo) uit. “We willen dat burgers zich meer bewust worden van hun plaats in de samenleving en de economie, want burgers zijn meer dan alleen maar consumenten.”

“We willen de betrokkenheid van burgers vergroten en vooral een manier zoeken om het geld dat aan abonnementen wordt uitgegeven, naar de lokale ecomie te laten terugvloeien. Met een heel makkelijke dienst die ons allemaal aanbelangt, zoals mobiele telefonie, kunnen we iets beter – duurzamer en ethischer – voor onze economie betekenen. Het kan ook nog eens versterkend werken voor andere bestaande coöperaties.”

Neibo wordt een zogenaamde ‘virtuele operator’. De coöperatie zal gebruik maken van het fysieke netwerk van een van de drie klassieke operatoren Proximus, Orange of Telenet. Om toegang te krijgen tot het fysieke netwerk van die grote operatoren, moet Neibo wel aankloppen bij een tussenschakel. Die levert software en zorgt ervoor dat de virtuele operator belminuten en data bij de grote spelers kan aankopen.

Virtuele operatoren houden zich dus voornamelijk bezig met de commerciële en administratieve kwesties. En Neibo is dan wel de eerste coöperatieve operator, er zijn wel al langer virtuele operatoren actief, zoals bijvoorbeeld Mobile Viking of Lycamobile.

De totale mobiele telefoniemarkt in België realiseerde in 2016, het laatst beschikbare cijfer, een omzet ter waarde van 3,6 miljard euro. Daarvan nam Proximus 43 % voor haar rekening, gevolgd door Orange (31 %) en Telenet Group met onder meer Lycamobile (17%)

Dat er via een tussenschakel data en belminuten bij grote spelers gekocht moet worden, betekent wel dat een substantieel deel van de omzet via een omweg toch nog naar die grote bedrijven terugvloeit. Marquez erkent dit en spreekt van een project van lange adem:

“Het wordt een project van lange adem vooraleer we later, hopelijk, zendmasten en dergelijke kunnen overkopen zodat die op lange termijn in het bezit van burgers komen. Maar van in het begin gaan we wel al een deel van hun klanten toe-eigenen en ervoor zorgen dat een deel van het abonnementsgeld naar de lokale economie terugvloeit. En niet langer naar de grote aandeelhouders.”

Neibo is gestart met een roadshow (‘Neibo Tour’) in Brussel, later volgen Vlaanderen en Wallonië. De virtuele operator wil dat klanten in juni 2019 de eerste telefoontjes plegen. De burgercoöperatie mikt op 5.000 coöperanten en streeft naar 150.000 euro kapitaal.

‘We willen transparante tarieven, een transparante bedrijfsvoering en scherpe prijzen’

Wordt dat gehaald, dan verdubbelt het Fonds voor Sociaal Ondernemerschap van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dit bedrag.

Tarieven zijn er nog niet. Marquez: “Het prijzenmodel voor onze tarieven moet nog worden vastgelegd. Maar het is niet omdat we een maatschappelijk project zijn, dat we duurder zouden zijn dan de klassieke operator. We willen transparante tarieven, een transparante bedrijfsvoering en scherpe prijzen.”

The Phone Co-op

Coöperatieve mobiele telefoon-operatoren zijn zeldzaam. The Phone Co-op  uit het Verenigd Koninkrijk pionierde in 1998 en draaide in 2017 een recordomzet van 11,1 miljoen pond (12,7 miljoen euro). De consumentencoöperatieve telt ruim 12.200 leden en heeft bijna dubbel zoveel gebruikers. Coöperanten kregen vorig jaar een intrest van 2%.

Marquez: ‘Neibo werkt volgens het principe één man/vrouw, één stem’

“The Phone Co-op heeft enkele grote bedrijven als aandeelhouder, wij werken volgens het principe één man/vrouw, één stem”, reageert Marquez. “Aandelen kopen kan vanaf 20 euro. Toekomstige klanten moeten geen coöperant bij Neibo zijn, wel krijgen coöperanten een korting op het abonnement.”

Ethisch bellen en surfen

Er zijn meerdere mogelijkheden voor consumenten die meer ethisch willen bellen en surfen. Fairphone, een telefoontoestel dat in elke stap van de productieketen aandacht heeft voor milieu en werkomstandigheden van arbeiders, heeft intussen een tweede versie op de markt gebracht. Ook aan de zijde van de operatoren zijn er in ons land aanbieders met een sociaal doel, zoals Ello Mobile.

Coöperaties in België

België telt ruim 25.400 coöperaties en die staan samen voor een totale omzet van 20 miljard euro of 5,5 % van het BBP, zo blijkt uit de laatste Belgian Cooperative Monitor van CERA.

Slechts een minderheid is erkend. Voor die erkenning moet de coöperatie werken volgens het principe ‘één man, één stem’ (geen dominerende vennoot), moet een speculatief doel ontbreken (de sociale doelstelling staat boven de winst) en moeten nieuwe vennoten vrij kunnen toetreden.

Auteur: Steven Vanden Bussche

Steven Vanden Bussche studeerde geschiedenis aan de UGent en mag ook lesgeven aan het secundair onderwijs. Sinds 2005 werkt Steven als journalist. Eerst als regiocorrespondent voor Het Laatste Nieuws en de VRT, daarna zeven jaar voor het persagentschap Belga. Sinds augustus 2017 schrijft Steven voltijds voor Apache.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books