Aantal geheime afspraken met farmabedrijven stijgt

 Leestijd: 3 minuten

2

Het aantal geheime afspraken tussen de overheid en farmabedrijven is in een jaar tijd gevoelig gestegen. In 2016 waren er afspraken over 45 producten, in 2017 waren dat er 68. Het Kenniscentrum voor de Gezondheidzorg (KCE) wijst ...

In het kort

Het aantal geheime afspraken tussen de overheid en farmabedrijven is in een jaar tijd gevoelig gestegen. In 2016 waren er afspraken over 45 producten, in 2017 waren dat er 68. Het Kenniscentrum voor de Gezondheidzorg (KCE) wijst erop dat de afspraken de overheid meer kwaad dan goed doen.

[panel color="blue"]Ri De Ridder, ex-topman van het Riziv zegt vandaag in De Morgen (6 augustus) dat onze sociale zekerheid kreunt onder de geheime contracten met de farma-industrie.

“De farma-industrie zit in een comfortabele monopoliepositie en we hebben ons maar te voegen naar de hoge prijzen die deze beursgenoteerde bedrijven ons opleggen”, zegt De Ridder.[/panel]

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) publiceerde vorig jaar een zeer kritisch rapport over de artikel 81-contracten.

Een overmatig gebruik van dit systeem leidt tot een verlies van transparantie en moedigt farmaceutische firma’s niet altijd aan om bijkomend onderzoek uit te voeren naar de werkzaamheid van hun producten, aldus het centrum.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid