De keuze van Apache

26 mei 2018 Jan Walraven
privacy smartphone track trace
Foto: Gilles Lambert (Unsplash)

 

De banden tussen Silicon Valley en het Pentagon

Duizenden werknemers vragen dat Google het militaire Project Maven stopzet. Binnen dat project helpt Google het Amerikaans leger om via artificiële intelligentie data en drone-beelden te analyseren.

Het is bovendien lang niet het enige militaire project waar Google bij betrokken is. En ook de rest van Sillicon Valley is niet vies van samenwerking met defensie en inlichtingendiensten, schrijft technologiemagazine Wired.

Deze week werd ook duidelijk dat Amazon geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie verkoopt aan lokale politiediensten in de VS.

Hoe het massatoerisme de wereld om zeep helpt

Tegenwoordig wordt een hele rist zaken als 'het nieuwe roken' bestempelt. Maya de bij kan erover meespreken. VPRO Tegenlicht toont aan waarom reizen die titel absoluut verdient. Mondiaal toerisme is de derde grootste groeisector, neemt steeds meer plaats in, vervuilt ongerepte stranden en natuur en maakt steeds meer steden onleefbaar voor de inwoners. En dan draagt het ook nog eens bij aan de klimaatopwarming.

De Homo Turisticus als plaag. Langzaam groeit het besef, maar wat kunnen we er zelf aan doen?

Statiegeld als remedie voor de plastic soep

In een interview met MO* Magazine legt de auteur van de 'Plastic Soup Atlas' Michiel Roscam Abbing uit wat plastic doet met onze wereld. Het wegwerpplastic bestaat slechts zeventig jaar en is toch overal. Letterlijk. In de oceaan is zelfs plastic aangetroffen op tienduizend meter diepte. Goedbedoelde initiatieven als bioplastic of recyclage lossen het probleem niet op.

Enkel minder plastic zal ons redden van de plasticsoep, betoogt Roscam Abbing. Weg met wegwerpplastic dus. Om die verandering te bewerkstelligen zal heel wat macht moeten worden uitgedaagd. Die van de petrochemie bijvoorbeeld.

Elon Musk laat z'n innerlijke Donald Trump los

De man die steenrijk werd met de verkoop van PayPal en die aan het hoofd staat van het verlieslatende autobedrijf Tesla viel deze week onze collega-journalisten aan. Nu die journalisten niet enkel meer vol bewondering schrijven over z'n laatste pogingen om Mars te koloniseren, maar ook over de slechte werkomstandigheden binnen z'n bedrijf berichten, vond Musk het noodzakelijk om de tegenaanval te openen.

Zit de aandelenkoers van zijn bedrijf er voor iets tussen? The New York Times zet de vele problemen en werven van miljardair Musk op een rijtje.

Zijn algoritmes te vertrouwen? 

Wiskundige Cathy O’Neil hekelt in De Groene Amsterdammer het gebrek aan ethisch en moreel bewustzijn binnen de wereld van technologie. Algoritmes worden als inherent objectieve en rechtvaardige systemen gezien, maar we vergeten dat ze getraind worden door mensen, op basis van data die vaak verzameld zijn door mensen.

O'Neil huivert bij het idee dat Facebook algoritmes zou inzetten voor het opsporen van nepnieuws. "Een gemankeerd algoritme lost de problemen niet beter of slechter op dan een gemankeerd mens", zegt ze. Tijd voor een hippocratische eed voor data-experts?

De nooit beantwoorde vragen over doping in het Spaans voetbal

Met de finale van de Champions League voor de deur en binnenkort ook de aftrap van het WK Voetbal brengt de Ierse The Independent een onder de mat geveegd dopingschandaal in herinnering. Wielrenners als Alejandro Valverde moesten uiteindelijk een schorsing uitzitten toen het Fuentes-schandaal losbarstte, maar het Spaanse voetbal kon de dans ontspringen.

Enkel kleine garnaal Real Sociedad gaf toe van de diensten van Fuentes gebruik gemaakt te hebben. En dat terwijl de dokter van de wielerploeg van dopingschuldige Lance Armstrong ook voor FC Barcelona werkte, en een Spaanse journalist gedetailleerde dopingschema's in handen kreeg van ploegen als Real Madrid, Valencia en Sevilla. Ploegen die al jaren het Europees voetbal domineren.

De nieuwe kernwapenwedloop dreigt uit de hand te lopen

Terwijl Barack Obama als president nog zei te streven naar een kernwapenvrije wereld, bereikt minder dan een decennium later de kernwapenwedloop een nieuw hoogtepunt, schrijft The New Yorker. Het arsenaal wordt vervangen, geüpdatet en tegelijk steeds gesofisticeerder en dodelijker.

Poetin pronkt met drones die kernwapens kunnen afvuren, en Trump blies de kernwapendeal met Iran op. Het Pentagon haalt zelfs de kernwapenstrategie die het tijdens de Koude Oorlog hanteerde vanonder het stof.

Er groeit - weliswaar langzaam - een vocale burgerlijke tegenbeweging, maar tegelijk lijkt geen enkele wereldleider in staat om de geopolitieke spanningen te ontmijnen. Moeten we (opnieuw) de Bom vrezen?

LEES OOK
Jan Walraven / 14-09-2019

Hongaarse staatspropaganda, killer robots, en Portugese uitverkoop

De mediamacht van Viktor Orbán, onmenselijke oorlogsvoering, de schaduwkant van het Portugese mirakel en nog veel meer in de tweewekelijkse keuze van Apache.
4e525h6Su84Ify9Y11tDBX7DQZSa9JbU