Slimme camera’s viseren onschuldige burgers


Slimme camera’s zijn blijkbaar toch niet zo slim. In Groot-Brittannië faalt automatische gezichtsherkenning faliekant. In meer dan 90% van de gevallen worden onschuldige personen foutief herkend als ‘verdacht’. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse ...

In het kort

Slimme camera’s zijn blijkbaar toch niet zo slim. In Groot-Brittannië faalt gezichtsherkenning faliekant. In meer dan 90% van de gevallen worden onschuldige personen foutief herkend als verdachte persoon. Slecht nieuws, want deze onschuldige personen komen wel in een database terecht. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse privacywaakhond Big Brother Watch.

Het geautomatiseerde gezichtsherkenningssysteem van de Londense politie is in maar liefst 98% van de gevallen fout. Hierdoor worden onschuldige mensen gecatalogiseerd als verdacht.

Big Brother Watch waarschuwt dat vooral minderheden risico lopen op misidentificatie. De organisatie verwijst naar een studie van MIT waaruit blijkt dat de kans op foute identificatie 43 keer hoger ligt voor vrouwen met een donkere huidskleur dan voor mannen met een lichte huidskleur.

Er hangen nu al meer dan 1.000 ANPR-camera’s verspreid over Vlaanderen. Ook die zijn in principe in staat om aan automatische gezichtsherkenning te doen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelSlimme camera’s viseren onschuldige burgers
Auteur(s)Jan Walraven
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=83702
Gepubliceerd 18 mei 2018 @ 08:30. Met update op 18 mei 2018 @ 08:40
Opgevraagd02 juni 2020 @ 01:59
Klik hier om te printen