Sociaal wonen drijft Gentse bestuursploeg verder uit elkaar


De Gentse liberalen willen dat sociale huisvestingsmaatschappij Woningent geen nieuwe sociale woningen meer bouwt. Dit nieuwe standpunt is een trendbreuk met het huidige bestuursakkoord en ligt in de lijn van het standpunt van N-VA. De Gentse ...

In het kort

De Gentse liberalen willen dat sociale huisvestingsmaatschappij Woningent geen nieuwe sociale woningen meer bouwt. Dit nieuwe standpunt is een trendbreuk met het huidige bestuursakkoord en ligt in de lijn van het standpunt van N-VA.

“Er gaan sociale woningen moeten bijkomen, maar niet via Woningent”, stelt Gents schepen Christophe Peeters (Open Vld). Woningent moet er volgens hem eerst voor zorgen dat de sociale woningen die er al zijn, voldoen aan de normen, onder meer op vlak van energie.

“Het is in elk geval niet ons standpunt”, reageert Elke Decruynaere, kopvrouw van de kartellijst Team Gent. “Ik stel vast dat Open Vld Gent daarmee dezelfde koers vaart als Open Vld in Brussel en N-VA in Antwerpen. Als je weet dat er 10.000 mensen op een wachtlijst staan in Gent, dan vind ik dat geen verdedigbare positie.”

De Gentse Open Vld pleit in zijn verkiezingsprogramma bovendien voor een wijziging van het financieringssysteem. Maar daar is Vlaanderen voor bevoegd.

Vlaanderen werkt momenteel aan een decreet waarbij private investeerders sociale nieuwbouwwoningen kunnen bouwen en verhuren via SVK’s. De Woonraad is niet principieel tegen, maar plaatst wel kritische kanttekeningen.

Ook de daaraan gekoppelde ‘solvabiliteitstoets’ is een doorn in het oog. “De facto dreigen de zwakste inkomens hierdoor te worden geleid naar de bestaande, oudere en goedkopere private huurwoningen. De duurdere, nieuwe woonentiteiten van de projectrealisaties worden dan voorbehouden voor de ‘betere’ kandidaten die de toets doorstaan.”

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelSociaal wonen drijft Gentse bestuursploeg verder uit elkaar
Auteur(s)Steven Vanden Bussche & Jan Walraven
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=83652
Gepubliceerd 16 mei 2018 @ 16:57
Opgevraagd09 juli 2020 @ 03:53
Klik hier om te printen