Bouwpromotor en voormalige kabinetschef De Wever stoppen met procederen tegen Apache

15 mei 2018 Tom Cochez
De omstreden Lins Tower van Land Invest Group, naast de Noorse Zeemanskerk (Foto Jonas Dujardin)
De omstreden Lins Tower van Land Invest Group, naast de Noorse Zeemanskerk (Foto: Jonas Dujardin)

De projectontwikkelaar en De Wevers voormalige kabinetschef betichtten Apache van laster en eerroof vanwege onze berichtgeving over omstreden Antwerpse  bouwdossiers, in het bijzonder de bouw van de Lins Tower op de Tunnelplaats.

Ook burgemeester Bart De Wever zelf noemde Apache meermaals een "lasterlijk medium" naar aanleiding van die berichtgeving. De vonnissen van de rechtbank zijn nochtans heel duidelijk: Apache heeft degelijk journalistiek werk geleverd.

De omstreden Lins Tower van Land Invest Group, naast de Noorse Zeemanskerk (Foto Jonas Dujardin)
De omstreden Lins Tower van Land Invest Group, naast de Noorse Zeemanskerk (Foto: Jonas Dujardin)

Damocles

Land Invest Group liet de termijn om in beroep te gaan verstrijken. Joeri Dillen liet via zijn advocaat Omar Souidi weten te berusten in het vonnis.

Hun schadeclaim van in totaal 350.000 euro legde het voorbije anderhalf jaar een flinke hypotheek op de werking van Apache. Er waren mensen die ons, net omwille van de rechtszaak, financieel steunden. Bovendien staken Wouter Deprez en zijn gasten ons met de Nacht van Apache een stevig hart onder de riem.

Tegelijkertijd waren er ook mensen die ons te kennen gaven dat ze afzagen van geplande investeringen in onderzoeksjournalistiek, net omwille van de vrees dat het geïnvesteerde geld zou verdwijnen in een uitzichtloze rechtszaak.

Ook al hebben we onze berichtgeving op geen enkel moment aangepast, en ook al wisten we van meet af aan dat de dubbele dagvaarding enkel bedoeld was om ons het werken te bemoeilijken en te 'chillen', het feit dat het zwaard van Damocles nu definitief boven ons hoofd weg is, geeft ons, als kleine redactie opnieuw de ruimte om volop te focussen op onze kerntaak.

Heilige huisjes

Al is het verhaal nog niet helemaal afgelopen. Naar aanleiding van het filmpje dat we online zetten in het kader van de reeks 'de favoriete bouwpromotor van Bart De Wever' werd door Erik Van der Paal ook een strafklacht ingediend.

Het zwaard van Damocles is boven ons hoofd weg, maar als luis in de pels blijft Apache kwetsbaar voor rechtszaken of andere vormen van intimidatie

Bovendien zijn er recente ontwikkelingen in het dossier Land Invest Group die bijkomende journalistiek onderzoek rechtvaardigen.

De lezerscoöperatie achter Apache garandeert absoluut onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Die uitzonderlijk positie in het Vlaamse medialandschap biedt ons de journalistieke luxe om verder te kunnen gaan, dieper te kunnen graven en macht echt kritisch te bevragen.

Daarbij schoppen we onvermijdelijk tegen heilige huisjes. Macht werkt graag in het duister en verdraagt niet altijd zoeklicht. Dat bleek vorig jaar nog, toen bevoegd minister Liesbeth Homans, bijna een jaar terug, eigenhandig een verdere grote investering via Trividend in Apache torpedeerde.

Democratie

Dankzij de steun van onze leden kunnen we ongehinderd zoeken naar de waarheid. We hoeven daarbij geen rekening te houden met adverteerders. De afweging van wat nieuws is, is journalistiek van aard, niet commercieel.

Maar die bijzondere positie maakt ons ook extra kwetsbaar, voor rechtszaken of voor andere vormen van intimidatie. Onze berichtgeving raakt aan soms grote belangen en wie denkt dat de betrokkenen vervolgens gewoon met de pootjes omhoog op de rug gaan liggen, vergist zich terdege.

Als de dubbele rechtszaak ons een ding heeft geleerd, is het wel dat een kritische waakhond van de democratie niet door iedereen evenzeer op prijs wordt gesteld. Toch zijn we ervan overtuigd dat Apache net die rol verder moet invullen. Vandaag meer dan ooit.

Lees meer

LEES OOK