Zware beroepen: regering kent geen genade voor wie zich ‘kapot’ werkte

 Leestijd: 2 minuten

0

De Wetstraat kijkt reikhalzend uit naar woensdag. Dan zal duidelijk worden hoe groot de mobilisatiekracht van de vakbonden tegen de pensioenplannen van de regering-Michel is. Er worden zo’n 60.000 betogers verwacht in Brussel.

In het kort

Via een ‘gunstige wind’ belandde het voorontwerp van wet ‘met betrekking tot de erkenning van de zwaarte van sommige functies voor de toegangsvoorwaarden tot het vervroegd pensioen en de berekening van het pensioenbedrag’, in de brievenbus van Apache.

Uit dat voorontwerp blijkt dat aan de eerder gekende criteria waaraan ‘zware beroepen’ moeten beantwoorden, er nog een vijfde criterium werd toegevoegd: ook mensen met een beperking zouden recht hebben op een vervroegd pensioen.

Het gaat evenwel maar om een hele kleine groep. Enkel de mensen met een beperking die behoren tot ‘categorie vier of vijf’ komen in aanmerking. Konkreet gaat het om amper 2% van de 180.000 gehandicapten die recht hebben op een extra uitkering.

Mensen die ten gevolge van hun loopbaan invalide geworden zijn – mensen die zich dus letterlijk ‘kapot’ gewerkt hebben – zouden niet in aanmerking komen voor een vervroegd pensioen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid