‘Apache gelooft in de taak van de pers als vierde macht, dat is de harde kern van onze stiel’


Op 5 mei werd de tweehonderdste verjaardag van Karl Marx herdacht. Het filosofiehuis Het Zoekend Hert in Antwerpen vroeg bij die gelegenheid aan schrijver Walter van den Broeck en zijn zoon, Apache-hoofdredacteur Karl, om een lezing ...

In het kort

Karl Marx was in de eerste plaats journalist. Een onderzoeksjournalist die via de krant honderdduizenden lezers bereikte. Dat zijn er een pak meer dan de 1.000 die zijn Das Kapital kochten.

Karl van den Broeck trekt de lijn van Marx-de journalist door naar het ontstaan en de – herhaaldelijke – ‘val’ van De Morgen. Van ‘progressief dagblad’ naar ‘onafhankelijk dagblad’. Van Paul Goossens, over Piet Piryns, Walter De Bock en Yves Desmet tot Klaus Van Isacker, de enige hoofdredacteur die van buiten de redactie kwam (en meteen een kwart van al het personeel de laan uitstuurde).

Hij schetst de evolutie van uitgeverij Hoste over de Persgroep naar de in aanbouw zijnde Media City. ‘Vandaag zijn media spionagebedrijven geworden die de gedachten en gedragingen van hun lezers nauwlettend registreren, ordenen, opslaan en doorverkopen aan adverteerders’, stelt van den Broeck.

Maar er is hoop: “De ziel van De Morgen mag dan al verdwenen zijn met de hoofdredacteurs en de redacteurs die de redactie verlieten, een klein, maar springlevend stuk van die ziel leeft vandaag op de Turnhoutsebaan in Borgerhout, op de redactie van Apache.

Apache heeft een toekomst:  “Die ligt in de vrije associatie van individuen die telkens opnieuw het recht opeist een vrije, professionele en onafhankelijke én progressieve krant te kunnen lezen. Op papier of op de smartphone.”

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
Titel‘Apache gelooft in de taak van de pers als vierde macht, dat is de harde kern van onze stiel’
Auteur(s)Karl van den Broeck
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=83150
Gepubliceerd 08 mei 2018 @ 08:44. Met update op 08 mei 2018 @ 10:24
Opgevraagd30 mei 2020 @ 19:39
Klik hier om te printen