Hoeren en dieven, met geld zijn ze mijn gelieven

5 mei 2018 Tom Cochez
1280px-Jean-Léon_Gérôme,_Phryne_revealed_before_the_Areopagus_(1861)_-_01
(Beeld: Wikimedia Commons)

Neem nu Johan Van Overtveldt. Begin deze week pakten donderkoppen zich samen boven zijn toch al fel geteisterde hoofd.

Een dertigtal multinationals betaalden, pardoes, 800 miljoen euro terug aan de Belgische overheid. Het gaat om belastingen die de AB Inbevs van deze wereld onterecht niet hadden betaald.

Dat zou Johan vrolijk moeten stemmen, denkt u dan. Wie weet kon hij er zelfs een rekenfoutje links of rechts mee uitvlakken.

Maar niets van dat! Johan is mordicus tegen.

Ook een multinational moet eten.

1280px-Jean-Léon_Gérôme,_Phryne_revealed_before_the_Areopagus_(1861)_-_01
(Beeld: Wikimedia Commons)

Annick

Zelfs op de dag van de Arbeid. De dag waarop - we citeren even uit het blote hoofd de nieuwe leading lady van de Antwerpse N-VA - het krapuul dat al eens durft te staken, traditioneel op straat komt.

Die nieuwe leading lady - de genaamde Annick De Ridder - herinnert u zich wellicht nog van haar innige knuffel met Erik Van der Paal, de favoriete bouwpromotor van de leading man van de (Antwerpse) N-VA.

Nu wil het toeval dat uitgerekend deze week vanuit Franstalig België een torpedo in 's mans richting werd afgevuurd. In dit landsgedeelte passeerde die - wegens ander urgent nieuws - onder de radar. Maar te vrezen valt dat ze eerstdaags inslaat op de Antwerpse Slachthuissite.

Marathons lopen, dansen in Rusland, tentoonstellingen openen. Er komt wat kijken bij zo'n job als burgemeester-schepen-partijvoorzitter-Kamerlid

Beetje lastig in dat verband is dat Bart De Wever zonet de schepenportefeuille stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening erbij heeft genomen. Rob Van de Velde is vertrokken, en in blijde afwachting van de komst van Annick De Ridder moet natuurlijk iemand het Antwerps departement bemannen.

Marathons lopen, dansen in Rusland, tentoonstellingen openen ... Er komt wat kijken bij zo'n job als burgemeester-schepen-partijvoorzitter-Kamerlid.

Van Annick De Ridder vernamen we verder deze week nog, via Knack, dat ze een cadeau van Fernand Huts is aan de Antwerpse burgemeester.

Terwijl wij hier al die tijd dachten dat ze een cadeau was van Erik Van der Paal aan Bart De Wever. Of van Bart De Wever aan Erik Van der Paal. Dat kan ook.

Doel

Over naar Doel dan. Een lekje, een brandje, een scheurtje of een ander incidentje, ... al die dingen op hun tijd maken dat het met de dag moeilijker rekenen wordt op onze oude centrales.

Doet ie het, of doet ie het niet?

En laat nu uitgerekend de bevoorradingszekerheid het ultieme argument zijn om de kerncentrales langer open te houden.

Burgers kunnen straks zelf hun eigen wetten maken. Bent u gevoelig voor onrecht en wilt u zich bijgevolg verzetten tegen multinationals die 800 miljoen euro in de staatskas terugstorten? Maak je eigen wet!

Nu schijnt fake onderzoek wel vaker voor te komen. Voor 80 euro krijgt een beetje vorser vandaag een nepartikel, geschreven in een taal uit Star Trek, gepubliceerd in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift.

Dergelijke 'predatory magazines' maken schaamteloos misbruik van de academische publicatiedruk.

Astrid

Het goede nieuws is dat burgers straks zelf hun eigen wetten kunnen maken. Bent u gevoelig voor onrecht en wilt u zich bijgevolg verzetten tegen multinationals die 800 miljoen euro achterstallig belastinggeld in de staatskas terugstorten? Maak je eigen wet!

Het moet niet altijd Johan Van Overtveldt zijn die het heft in handen neemt.

Maar ondanks al dat moois moeten we ook deze keer alweer de deur uit met slecht nieuws.

Het stemt ons droef te moede, maar 'Prinses Astrid kampt met slaapproblemen' vernamen we via De Standaard. We citeren even:

"Het is zeker niet de eerste keer", vertelt het paleis over de slaapproblemen van prinses Astrid. "De prinses heeft er al zo’n tien tot vijftien jaar last van. Daarom hebben haar dokters haar aangeraden om een tijdje te rusten."

Rusten klinkt als een probaat middel tegen slaapproblemen.

En toch koos HLN voor een meer eigentijdse journalistieke aanpak van het nieuws: 'Prinses Astrid heeft slaapproblemen, net als 10 procent van de Belgen. En dat is deels onze eigen fout', lazen we daar.

Het Nieuwsblad ging dan weer voor het klassiekere 'Paleis bevestigt slaapproblemen prinses Astrid'.

Gelukkig dat er jaarlijks 300 miljoen euro aan indirecte mediasubsidies worden uitgedeeld, denken wij op zo'n moment.

En dan schijnt buiten ook nog eens de zon.

Tot genoegen!

LEES OOK
Tom Cochez / 09-09-2017

'Voor een stukje worst neemt men geen heel varken in bed'

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Met deze week de stroman van Fernand Huts, de beste regering in 25 jaar en de onvermijdelijke Geert…
1024px-Pig_at_Middle_Farm,_Sussex
Jan Walraven / 13-08-2017

Over eieren, vuur, furie en Gentse OCMW-gronden

Op zondag serveert Apache een dwarse kijk op de actualiteit van de voorbije week.
trump kip joe flood