Asbest van Belgisch Eternit maakt nu ook slachtoffers in India

 Leestijd: 8 minuten

0

Toen asbest hier werd verboden, voerde het Belgische concern Eternit de productie in India op. Met desastreuze gevolgen: honderden mensen zijn ziek geworden en dit is pas het begin.

In het kort

Eternit schroefde na het Europees verbod van de kankerverwekkende stof asbest in 1999 de lucratieve asbestproductie op in Azië en Afrika.

Vijftienhonderd arbeiders van Eternit-fabrieken en burgers van het Indiase stadje Kymore, dat bezaaid ligt met asbestvezels, liepen de dodelijke asbestziekte op. Nabestaanden slepen via juristen en vakbonden de vroegere asbest-producent voor de rechter.

De Eternit-directie rechtvaardigt eind jaren ’90 de afzet en productie in de Derde Wereld doordat volgens haar de vraag naar asbest in ontwikkelingslanden zal blijven toenemen op langere termijn.

Journalist Rob Vorkink doet voor Follow the Money onderzoek naar asbestvervuiling rond de fabriek in het Twentse Goor. Tijdens zijn onderzoek kwam hij in contact met twee Belgische documentairemakers die een film over het asbestdrama in India hebben gemaakt.

 

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid