KB Lux waste miljarden Zuid-Afrikaanse wapenhandelaar wit


Midden de jaren ’80 groeide de Luxemburgse bank KB Lux uit tot het financiële witwascentrum van de Zuid-Afrikaanse wapenhandelaar Armscor. Op bepaalde momenten werd wekelijks 15 miljoen dollar vanuit Zuid-Afrika witgewassen in Luxemburg. Twee Zuid-Afrikaanse NGO’s ...

In het kort

In de periode 1977-1994 hielp KBC-Lux, de toenmalige Luxemburgse zuster van Kredietbank (nu KBC) via allerlei constructies mee om geld voor de Zuid-Afrikaanse wapenhandelaar Armscor wit te wassen. Witwassen wil hier zeggen dat de herkomst van de fondsen, zijnde Zuid-Afrika, niet langer kon achterhaald worden. Het geld werd gebruikt voor wapenaankopen waarmee het VN-wapenembargo tegen het apartheidsregime van Zuid-Afrika werd omzeild.

Onderzoeksjournalist Hennie Van Vuuren, wijst in zijn boek op de centrale rol van André Vlerick, die openlijk een verdediger van het apartheidsregime was. Als vroegere minister van Financiën en belangrijk aandeelhouder van Kredietbank was hij een spilfiguur binnen de toenmalige CVP, nu CD&V.

Eind deze week dienen twee Zuid-Afrikaanse NGO’s klacht in tegen KBC (historische eindverantwoordelijke) bij de OESO in Parijs.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelKB Lux waste miljarden Zuid-Afrikaanse wapenhandelaar wit
Auteur(s)Ludwig Verduyn
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=82601
Gepubliceerd 24 april 2018 @ 09:21. Met update op 24 april 2018 @ 23:40
Opgevraagd04 augustus 2020 @ 02:13
Klik hier om te printen