Herbeleef Café Apache #3 • Het imago van Borgerhout

20 april 2018 Redactie Apache
De Turnhoutsebaan in Borgerhout
De Turnhoutsebaan in Borgerhout (Foto: © Kaja Verbeke (Apache))

We spraken erover met Imade Annouri (Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid voor Groen), Thomas Heiremans (Borgerhouts districtraadslid voor Open VLD), opbouwwerker bij Samen op Straat Ali El Moussaoui en Nina Henkens, jeugdwerker bij Uit De Marge.

Borgerhout is een district dat weinig mensen onverschillig laat. De meningen lopen daarbij sterk uit elkaar

Borgerhout is een district dat weinig mensen onverschillig laat. De meningen lopen daarbij sterk uit elkaar. Voor sommigen is het een plek waar de rotte eieren door de lucht vliegen en jongeren bij bosjes radicaliseren terwijl de legale lokale economie het moet afleggen tegen de criminele economie.

In zijn recent boek 'Asterix aan de Schelde' borstelt auteur Thomas Blommaert dan weer een veel positiever beeld. Hij portretteert een Antwerps district dat zich langzaam maar zeker, met vallen en opstaan, uit de problemen werkt. Een plek ook waar een links districtsbestuur doorlopend in de clinch moet met het rechtse stadsbestuur.

Om Borgerhout woedt een perceptieslag. In Café Apache willen we van de politieke wereld weten hoe de kaarten liggen, maar vooral ook van mensen uit het werkveld horen op welke realiteit de beeldvorming is gestoeld.

'Alle delen van mijn identiteit vallen heel goed samen in Borgerhout'

De panelleden spraken vol lof over Borgerhout. Volgens El Moussaoui is het een van de mooiste en meest bruisende districten van Antwerpen. Henkens beschreef het als 'een plek waar mensen redelijk goed zichzelf kunnen zijn'. "Alle delen van mijn identiteit vallen heel goed samen in Borgerhout", voegde Annouri eraan toe.

Het imago van Borgerhout is er volgens Henkens altijd al geweest, maar wordt nu een politieke zaak. "Borgerhout wordt heel hard gesimplificeerd en teruggebracht tot een heel klein deel en een bepaalde groep die er woont. De grootstedelijke uitdagingen worden ook altijd teruggebracht tot Borgerhout. Dat is heel vermoeiend."

"Het gaat ook niet enkel over Borgerhout", meent Annouri. "Ook Peterbos, Vilvoorde en tal van andere wijken worden altijd herleidt tot een bepaald simplistisch beeld."

De media spelen een grote rol in het creëren van dat beeld volgens de panelleden. "Er gebeuren heel wat positieve dingen waar je in de Gazet van Antwerpen een klein berichtje over leest", zegt Heiremans. "Dat krijgt bijna geen aandacht. Maar als enkele jongeren elkaar te lijf gaan, krijgt dat de volledige persaandacht."

'Borgerhout is geen achtergestelde wijk. Het is een krachtwijk.'

El Moussaoui sluit zich daarbij aan. "Borgerhout wordt door de media vaak voorgesteld als een achtergestelde wijk. Maar het is geen achtergestelde wijk. Borgerhout is een krachtwijk."

Het stigma van Borgerhout heeft ook gevolgen voor de inwoners. "Ik ken jongeren die gaan solliciteren en op het einde van het gesprek de vraag krijgen of hun vrienden in de criminaliteit zitten omdat ze in Borgerhout wonen", aldus El Moussaoui

"Het is een heel krachtig stigma dat zowel door links als rechts als waarheid wordt aanvaard", zegt Henkens. "Dat heeft niet enkel invloed op de materiële kansen voor jongeren, maar ook op hoe zij over zichzelf denken."

De panelleden erkennen wel dat er problemen zijn die aangepakt moeten worden. Vooral de armoede, het tekort aan publieke ruimte, het onderwijs en de verkeerssituatie worden aangekaart. Henkens: "We kunnen niet blijven toekijken op dit sociaal drama."

Het debat sloot af met de vraag wat hun grootste wens is voor Borgerhout. "Als ik mag dromen over Borgerhout, hoop ik dat de Turnhoutsebaan ooit autovrij wordt", meent El Moussaoui. "De situatie nu is heel gevaarlijk."

Annouri wenst twee dingen. "Ik hoop op pak minder armoede omdat dat de bron is van heel wat frustraties. Ook wil ik meer groen. Dit district snakt naar meer groene publieke plaatsen."

'Ik droom over zuurstof voor Borgerhout, zowel letterlijk als figuurlijk'

"Ik droom over zuurstof voor Borgerhout, zowel letterlijk als figuurlijk", zegt Henkens. "Ik wil propere lucht, maar ook zuurstof voor al het jong talent zodat ze zich enkel moeten focussen op wat belangrijk is en niet constant in het verweer moeten gaan."

Voor Heiremans is het duidelijk. "De droom die ik heb is dat de vibe die er is zich ook zal verderzetten. Ik hoop dat we op een creatieve manier het goede voorbeeld kunnen geven."

 

 

LEES OOK
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Redactie Apache / 15-06-2018

Herbeleef Café Apache #5 • Hoe beleven nieuwe Belgen het (Vlaams) nationalisme?

Apache trekt naar de IJzertoren en verkent samen met Samira Atillah, Bahattin Koçak, Pieter Bauwens en Alona Lyubayeva de identiteitsbeleving van nieuwe Belgen.
EPU_Twice_Ijzertoren_007
Redactie Apache, Charlotte Deprez / 09-05-2018

Herbeleef Café Apache #4 • Redt Europa onze privacy?

Een debat met Kati Verstrepen, Matthias Dobbelaere en Rob Heyman over privacy. Heeft u het debat gemist? Herbekijk het hier en lees het korte verslag.
privacy