‘Het gaat om veel meer dan enkel een hand geven’

 Leestijd: 2 minuten5

Zal hij een hand geven of zal hij geen hand geven? Tot die vraag werd de discussie over de aanwezigheid van de ultraorthodoxe jood, Aron Berger op de Antwerpse CD&V kieslijst de voorbije dagen gereduceerd.

“Maar natuurlijk gaat het om veel meer dan enkel een hand geven of niet”, zegt filosoof en kenner van het Jodendom, Ludo Abicht. “Het gaat hoe dan ook om iemand met een zeer extreem gedachtegoed. Ultraorthodoxen zijn de salafisten onder de joden. Ik bedoel dat in de religieuze zin van het woord. Niet omwille van de gewelddadige associatie die vaak bij het salafisme wordt gemaakt.”

(Foto: Belga – Dirk Waem)

Extreem

Op een chaotische persvoorstelling vanmiddag (woensdag 18/04) trok Aron Berger zijn kandidatuur voor de CD&V lijst bij de komende Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen in. Dat gebeurde nadat de keuze van CD&V om een ultraorthodoxe jood op de kieslijst te zetten voor flink wat commotie zorgde binnen en buiten de partij.

De hele discussie werd verengd tot de vaststelling dat Aron Berger vrouwen geen hand wil geven. Op de persconferentie benadrukte en betreurde de Antwerps lijsttrekker voor CD&V en minister van Werk Kris Peeters dat het allemaal daarom draaide.

Het al dan niet geven van een hand is echter maar één aspect van het extreme gedachtegoed dat ultraorthodoxe joden zoals Aron Berger voorstaan.

“Het al dan niet geven van een hand is een belangrijk element, maar daarmee stopt het verhaal niet”, zegt Ludo Abicht. “Neem bijvoorbeeld homoseksualiteit en abortus. Daarover hebben ze zeer radicale ideeën. Het draait om het naleven van een aantal zeer strikte religieuze regels. Wanneer die niet worden opgevolgd, zou Berger de geloofwaardigheid binnen zijn eigen gemeenschap verliezen.”

Salafisten

Mocht Aron Berger vandaag voor de camera wel de hand van een vrouw hebben geschud – iets waar hij naar eigen zeggen de toelating voor had gekregen van de rabbijn – dan nog zou CD&V uiteindelijk een kandidaat met een zeer extreem gedachtegoed op de lijst hebben gezet.

Ludo Abicht: Je kan gerust stellen dat de ultraorthodoxen de salafisten onder de joden zijn. In de religieuze zin van het woord

“Extremistisch wordt geassocieerd met geweld dus ik gebruik liever de term extreem”, zegt Ludo Abicht. “Hij heeft een aantal heilige principes. Dat mag. Hij mag er in onze samenleving voor kiezen om zo te leven. Alleen is het de vraag of een partij als CD&V iemand met zo’n extreem gedachtegoed op een lijst kan zetten.”

Vandaag zou geen enkele grote politieke partij er aan denken om een salafist op een kieslijst te zetten en daar vervolgens groot mee uit te pakken. Denk aan de heisa die een voorstel voor gescheiden bussen van de partij ISLAM teweeg bracht. Alle partijen haastten zich om dat voorstel te veroordelen. N-VA pleitte er zelfs voor om de partij te verbieden.

En toch belandde een week later, ei zo na, een ultraorthodoxe jood op een kieslijst van CD&V. “Je kan gerust stellen dat de ultraorthodoxen de salafisten onder de joden zijn”, zegt Ludo Abicht. “Ik bedoel dat in de religieuze zin van het woord. Niet omwille van de gewelddadige associatie die vandaag vaak bij het salafisme wordt gemaakt.”

Integratie

Het argument dat CD&V gebruikte om met Aron Berger in zee te gaan heet ‘integratie’. Door een ultraorthodoxe jood op de kieslijst te zetten, hoopte de partij naar eigen zeggen het debat met die zeer gesloten gemeenschap te openen en de integratie te bevorderen.

Maar volgens Abicht wil de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in Antwerpen helemaal niet integreren. Het tegendeel is waar.

“Ultraorthodoxe joden in Antwerpen zijn bevreesd dat integratie zou leiden tot assimilatie. Hun keuze om niet te integreren kan je zien als een manier om zichzelf te beschermen. Ze zijn bang dat ze via gemengde huwelijken hun eigenheid en tradities zullen verliezen. Dat gebeurde in Nederland en Duitsland waar veel joden in de jaren ’30 dachten dat hen niets zou kunnen overkomen, net omdat ze toch ‘goede Duitsers’ waren. Dat zorgt ervoor dat de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in Antwerpen vandaag zeer sterk op zichzelf is teruggeplooid.”

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books