Zoek uit wie uw gegevens uploadt naar Facebook

 Leestijd: 1 minuut4

Bedrijven, culturele instellingen, kranten en politieke partijen koppelen hun adresbestanden aan Facebookprofielen. Met behulp van onderstaande instructievideo kunt u uitzoeken welke organisaties uw data ter beschikking hebben gesteld voor Facebook-advertenties.

Wanneer je ooit persoonlijke informatie aan Telenet, Proximus, NMBS, KBC, A.S. Adventure, Bozar, De Morgen of Knack hebt doorgegeven, is de kans groot dat die organisaties die hebben geüpload naar Facebook om gericht te adverteren. Ook als je helemaal geen lid bent van facebook.

Wanneer u wel een Facebook-account hebt, vindt u als volgt welke bedrijven uw adresgegevens hebben geüpload:

  1. Klik op het pijltje rechtsboven en ga naar ‘instellingen’.
  2. Klik linksonder in het menu op ‘advertenties’.
  3. Klik op de balk met ‘adverteerders met wie je interactie hebt gehad’. Daar zie je de lijst met organisaties die ooit gegevens van jou naar Facebook hebben geüpload.
  4. Stuur ons de lijst met organisaties door op facebook@apache.be. Dit mag ook anoniem.

Zo help je ons in kaart te brengen welke bedrijven hun adressenboek uploaden naar het sociale netwerk.

Auteur: Stef Arends

Stef Arends volgde de bachelor Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven en de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Hij maakt verhalen met tekst en video, waarvan er een aantal te zien zijn op vimeo.com/stefarends.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid