Belgische bedrijven delen adressenboek met Facebook


Hebt u ooit uw e-mailadres of telefoonnummer toevertrouwd aan een bedrijf? Dan is de kans groot dat die gegevens nu gebruikt worden om reclame op uw maat te tonen. Onder meer Telenet, Proximus, NMBS, KBC, A.S. ...

In het kort

Onder meer Telenet, Proximus, NMBS, KBC, A.S. Adventure, Bozar, De Morgen, Knack en ook de partij Groen gebruiken gegevens over hun klanten om gerichter reclame te maken op Facebook. Het e-mailadres of telefoonnummer van klanten wordt gekoppeld met het juiste Facebookprofiel om hen zo gerichte reclameboodschappen te kunnen tonen.

Dat Facebook dagelijks terrabytes aan persoonlijke data over gebruikers en niet-gebruikers verzamelt, is geen geheim meer. Minder bekend is dat adverteerders ook hun eigen adressenboek in Facebook kunnen uploaden.

Op die manier maakt het sociale mediabedrijf het voor adverteerders mogelijk om een op maat gemaakt publiek van bestaande klanten op Facebook te bereiken. De gegevens die bedrijven uploaden worden eerst gecodeerd en daarna door Facebook gekoppeld aan de juiste profielen.

Een steekproef van Apache bij acht Facebookgebruikers levert een uitgebreide lijst aan nationale en internationale bedrijven en organisaties op. Onder meer de partij Groen, Telenet, Proximus, Orange, Mobile Vikings, NMBS, KBC Bank en Verzekeringen, ING, Eneco, Luminus, Essent, Lampiris, A.S. Adventure, Carrefour, Touring, Knack, De Morgen, Het Laatste Nieuws, Nieuwsblad.be, Newsmonkey, The New York Times, BOZAR, Schoenen Torfs, Fnac, Makro, Bol.com, Carglass, Decathlon, H&M, Airbnb, Deliveroo, Spotify, Uber Eats, Netflix, en Expedia staan op de zeer uitgebreide lijst.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelBelgische bedrijven delen adressenboek met Facebook
Auteur(s)Jan Walraven
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=82267
Gepubliceerd 16 april 2018 @ 15:18
Opgevraagd21 januari 2021 @ 16:21
Klik hier om te printen