Herbeleef Café Apache #2 • Kunnen we zonder kernenergie?

 Leestijd: 2 minuten2

Vijftien jaar na de eerste goedkeuring van de stopzetting van de kernenergiecentrales debatteert de Wetstraat nog steeds over het al dan niet sluiten van Doel en Tihange. Intussen vragen zowat alle energieactoren om een duidelijke energievisie. Hoe komt dat toch?

Op 29 maart vond de tweede editie van Café Apache plaats. Ditmaal ging het over kernenergie en het uitstellen van de kernuitstap.

Café Apache

Iedere laatste donderdag van de maand organiseren we op de redactie een Café Apache. We snijden telkens een actueel onderwerp aan, en zenden het debat via internet uit.

De hele dag is de website ook gratis toegankelijk.

Apache bracht Mathias Bienstman (auteur van het boek ‘Op Eigen Kracht’), Andries Gryffroy (Vlaams Parlementslid N-VA), Annemie Vermeylen (voorzitter Belgian Offshore Platform) en Jim Williame (coördinator bij Ecopower) samen rond de tafel voor een gesprek rond kernenergie. Apache-moderator Bram Souffreau leidde het gesprek in goede banen.

Wie het debat gemist heeft, kan het hieronder – integraal – herbekijken of dit korte verslagje lezen.

Sluiting tegen 2025?

Volgens Andries Gryffroy zijn we nog niet klaar voor een kernuitstap, maar Annemie Vermeylen is het daar niet mee eens. “Waar een wil is, is een weg. Wetten geven een uiting van een wil en we zien dat die wil in andere landen, zoals Duitsland, werkelijkheid wordt.” Jim Williame sluit zich daarbij aan. “We moeten nu naar die uitstap gaan, want uitstel staat de energietransitie in de weg.” Gryffroy meent dat uitstel de transitie helemaal niet tegenhoudt en het sluiten van de centrales negatieve gevolgen kan hebben. “Straks hebben we zelfs geen eigen industrie meer. Of we kiezen voor minder industrie, maar dan moet je achteraf niet komen klagen dat er minder jobs zijn.”

Mathias Bienstman omschrijft het als “een uitstel van executie, waarbij de risico’s bij de bevolking genomen worden”. Volgens hem worden die risico’s niet genoeg afgedekt. “Er is een sabotage geweest in Doel 3 en we weten nog steeds niet wie daar achter zit. Een installatie heeft ook een bepaalde levensduur. We nemen een groot risico om op die oude centrales te rekenen. We moeten nu in actie schieten.”

Wie betaalt?

“Het begindebat die we moeten voeren is wie de factuur betaalt” zegt Gryffroy. “In Duitsland hebben ze dat debat gevoerd. De factuur wordt daar voor een groot deel betaald door KMO’s en gezinnen.” Dat probleem wordt ook erkend door de andere panelleden. “De grote bedrijven willen niet bijdragen” zegt Williame. “Ze willen wel profiteren van lage prijzen. Het probleem is dat ze niet willen meebetalen aan de energietransitie.”

Gryffroy wil twee kerncentrales tien jaar langer openhouden. Dat idee wordt niet gesmaakt door de andere panelleden. “Het langer openhouden kost ook geld” meent Vermeylen. “Bovendien is nucleaire betrouwbaarheid niet meer wat ze is. We gaan geld investeren in oude rommel.” Hoe dan ook, het panel is erover eens dat we nu moeten beslissen. “We zitten in de laatste maanden dat het nog mogelijk is om de kernuitstap te halen” zegt Bienstman. “Er gaat nu iets gebeuren dat onomkeerbaar is.”

Herbekijk het debat op deze pagina

Over kernenergie en hernieuwbare energie

Wat loopt er toch fout met ons energiebeleid? En kan België echt niet zonder kernenergie? Waarom ook zoveel getreuzel met het uitwerken van een toekomstgericht energiebeleid? En waarom trekt ons land geen lessen uit de Duitse Energiewende?

Café Apache - Kunnen we zonder kernenergie?
Auteur: Bram Souffreau

Journalist sinds 2000. Was redacteur bij Metro en webredacteur bij Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Tekende het ActuaNet-initiatief bij Concentra mee uit en was er coördinator. Hield sinds 2001 de weblog Kapingamarangi.be bij, geeft cursussen ‘Schrijven voor het web’ en werkte mee aan Internetjournalistiek.be. Interesses gaan uit naar online journalistiek, internet, IT, internationale politiek, mensenrechten en elektronische muziek.

Auteur: Stef Arends

Stef Arends volgde de bachelor Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven en de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Hij maakt verhalen met tekst en video, waarvan er een aantal te zien zijn op vimeo.com/stefarends.

Auteur: Charlotte Deprez

Charlotte Deprez studeert journalistiek aan de VUB en liep in het voorjaar van 2018 stage bij Apache.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid