Bart De Wever plooit zich dubbel voor Van Thillo Tower

 Leestijd: 4 minuten14

Het Antwerps college is er duidelijk bijzonder veel aan gelegen om de wensen van de topman van De Persgroep, Christian Van Thillo in te willigen. Apache reconstrueert het bijzondere traject van de verwachte komst van de mediagroep naar Antwerpen.

Wie dezer dagen nietsvermoedend het Centraal Station aan de kant van het Kievitplein buiten wandelt, riskeert in een gigantische bouwput te vallen. Met man en macht wordt gewerkt aan een indrukwekkende nieuwe betonblok.

‘Hier bouwt De Persgroep aan de media van morgen’, staat te lezen op een groot werfbord.

(Foto Apache)

News City

De bouwblok moet leven pompen in de zielloze wijk vol beton en hoogbouw die nog het meest doet denken aan de Brusselse Noordwijk.

De verwachtingen voor het nieuwe gebouw zijn bijzonder hoog gespannen. In verschillende besluiten van het Antwerps college lezen we dat de Van Thillo Tower, ‘het gezicht van het stadsvernieuwingsproject aan de stationszijde’ moet worden. De bouwblok moet leven pompen in de zielloze wijk vol beton en hoogbouw die nog het meest doet denken aan de Brusselse Noordwijk.

Het nieuwe gebouw belooft ‘een magneet’ voor de buurt te worden en moet de buurt dynamiseren. Dat zal gebeuren met reusachtige digital billboards op het gebouw, een take-away, een taverne en een ‘Medialaan-podium met meeting- en loungeruimte’.

In het gebouw moet de kersverse News City een plaats krijgen.

Deze week werd de naam bekend gemaakt van wat een soort overkoepelende redactie moet worden waarbinnen verschillende media van De Persgroep Publishing en Medialaan gaan samenwerken. Het Laatste Nieuws, De Morgen, Dag Allemaal, Humo, … maar bijvoorbeeld ook VTM Nieuws: vanaf volgende maand bundelen ze de krachten binnen News City.

Wedstrijd

Officieel is de plaats waar News City zal huizen, nog niet bekend. De terreinen van VTM in Vilvoorde zouden nog niet helemaal uitgeteld zijn, maar toch leiden alle wegen naar Antwerpen.

Toen De Pergroep met een ontwerp van Crepain Binst Architecture de wedstrijd won, ging Guy Mertens, tot dan adviseur van schepen voor stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) werken voor het architectenbureau

Het traject startte in 2016. AG Vespa, het stadsontwikkelingsbedrijf van de stad Antwerpen zette bijna twee jaar terug ‘bouwblok 1’ aan het Kievitplein in de etalage. Een stuk grond van ongeveer 1.900 m2 werd te koop aangeboden voor een vast bedrag: 5.350.000 euro.

Drie kandidaten waagden hun kans. De Persgroep Publishing won uiteindelijk de wedstrijd met een ontwerp van architectenbureau Crepain – Binst.

Over de manier waarop dat gebeurde, gonsde het van de geruchten- zeker toen Guy Mertens, adviseur van schepen voor stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) net voor de definitieve beslissing plots voor Crepain Binst Architecture ging werken.

Maar op 19 december 2016 werd de definitieve beslissing getekend door de raad van bestuur van AG Vespa: De Persgroep Publishing werd de nieuwe eigenaar van ‘bouwblok I’.

In Het Laatste Nieuws reageerde Antwerps burgemeester Bart De Wever bijzonder verheugd:

De komst van De Persgroep is fantastisch nieuws voor Antwerpen en de Kievitbuurt. Deze kant van het Centraal Station is in volle ontwikkeling. Dankzij dit gebouw krijgt de omgeving een echte positieve boost. Op en rond het Kievitplein komt dat de leefbaarheid, tewerkstelling en de middenstand ten goede.

Geen appartementen

Het ontwerp waarmee De Persgroep de jury kon overtuigen, houdt rekening met een aantal duidelijk vooraf vastgelegde criteria. Een daarvan spreekt voor zich: het gebouw respecteert het geldende Gewestelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan, het zogenaamd GRUP ‘Gebied voor stedelijke activiteiten Kievit fase II’.

Dat GRUP legt onder meer de woonbestemming vast. En daar wringt het schoentje. Het GRUP voorziet immers dat minstens 30 procent van de nieuwe gebouwen voor private bewoning moet worden voorzien. Appartementen met andere woorden.

Het winnende ontwerp van Crepain – Binst hield noodzakelijkerwijs rekening met die absolute voorwaarde en voorziet in de bouw van 32 appartementen.

Maar de wedstrijd was nauwelijks gelopen, of De Persgroep wilde plots van geen appartementen meer weten.

Het volledige gebouw moet kantoorruimte worden, met uitzondering van het gelijkvloers waar de eerder genoemde brasserie, een take-away en een ‘Medialaan-podium met meeting- en loungeruimte’ wordt voorzien.

Artist impression van de Van Thillo Tower (beeld: Crepain – BInst Architecture)

Postzegelrup

Het geldende GRUP laat dat echter niet toe en dus moest er een oplossing worden gezocht.

En die kwam er razendsnel: op vraag van De Persgroep wil het Antwerps college onder leiding van burgemeester De Wever een zogenaamd ‘postzegel-RUP’ maken, zeg maar een ruimtelijk uitvoeringsplan op maat van de verzuchtingen van de bouwheer.

‘Postzegel-RUPs’ waarbij de ruimtelijke ordening ondergeschikt wordt gemaakt aan de wensen van de bouwheer, werden al vaker fel bekritiseerd

De timing oogt wel heel bijzonder. Nog voor de originele bouwaanvraag voor de Van Thillo Tower – inclusief de voorziene 32 appartementen dus – op 29 september 2017 door het college werd goedgekeurd, werd al begonnen met het schrijven van een RUP op maat van De Persgroep dat moet toelaten de appartementen in te ruilen voor kantoren.

Dergelijke ‘postzegel-RUPs’ waarbij de ruimtelijke ordening ondergeschikt wordt gemaakt aan de wensen van de bouwheer, werden al vaker fel bekritiseerd. Het is ook de reden waarom de Antwerpse commissie die moet toezien op de ruimtelijke ordening (GECORO) het voorstel intussen negatief adviseerde.

Schauvliege

In dit concrete geval komt het postzegelRUP in de maak, volledig tegemoet aan de verzuchtingen van Christian Van Thillo: geen appartementen meer, enkel kantoren.

Om een en ander te bewerkstelligen vertrok op 22 september 2017 vanuit Antwerpen een zogenaamde ‘collegiale brief’, gericht aan Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Joke Schauvliege (CD&V).

Opvallend is hoe de wensen van De Persgroep in die brief door het Antwerps college niet als een optie maar als een blijkbaar onontkoombare noodzaak worden voorgesteld:

Geachte mevrouw de minister,

Met de komst van De Persgroep naar het Kievitplein ontstaat de noodzaak om de bestemmingsvoorschriften van het gewestelijk RUP “Gebied voor stedelijke activiteiten Kievit fase II’ aan te passen ten behoeve van meer flexibiliteit  (…)

De Persgroep diende een aanvraag tot het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning conform het gewestelijk RUP in, maar gaf al te kennen op korte termijn een uitbreidingsbehoefte te hebben, waarbij zij de voorziene en verplichte woonfunctie zoals opgelegd in het gewestelijk RUP van het nieuwe gebouw zal moeten omvormen tot extra kantoorruimte en dus afwijken van de bestemmingsvoorschriften van het gewestelijk RUP.

Afsluitend vraagt de stad de minister om de opmaak van het nieuw postzegel-RUP, dat tegemoet komt aan de verwachtingen van De Persgroep, te delegeren aan de stad Antwerpen.

Timing

Blijkbaar is de stad nogal zeker van het ministeriële antwoord, want ook hier oogt de timing wel heel bijzonder. Nog voor de brief op 22 september naar Schauvliege werd verstuurd, sloot het college van Bart De Wever al een contract af met De Persgroep over de financiering van de werkzaamheden die bij de uitwerking van een RUP komen kijken.

Dat gebeurde op 1 september.

Ook de opmaak van het nieuw RUP werd via een collegebeslissing op 1 september al uitbesteed aan Sweco Belgium NV.

Volgens insiders ligt er intussen zelfs een naamswijziging voor het plein op tafel: als het van Christian Van Thillo afhangt, wordt het plein straks omgedoopt tot Mediaplein.

Of tot News City plein.

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books