Een wolf ruilt van baard maar niet van aard

 Leestijd: 2 minuten1

Het laatste wat we willen, is schande spreken over de wolvin Naya. Echt waar, als een kind zo blij waren we met de terugkeer van de wolf. Ook al stellen we ons van de weeromstuit ernstig vragen bij een dier dat bewust kiest voor de Vlaamse lintbebouwing als habitat.

Wij dachten dat enkel de jongens van Schild en Vrienden in staat waren tot echt diepe liefde daarvoor.

Als probaat middel tegen zelfbevlekking bijvoorbeeld. Iets – zo weet de trouwe lezer van Apache – waar de extreemrechtse jonkies, aangevuurd door een handvol paters, tegenwoordig erg tegen zijn.

(Foto: Steve / Pexels)

Feminisme

Wie schetst dan ook onze verbazing toen we vernamen dat uitgerekend Lauren Southern – de nieuwe poster girl van extreemrechts – recent te gast was bij de jongeren van het Vlaams Belang?

Het helpt dat de pronte blondine ook tegen feminisme, tegen cultuurmarxisme, tegen moslims, tegen vluchtelingen en voor Trump is, maar toch.

Terwijl de nieuwe elite van extreemrechts Vlaanderen aan de lippen van juffrouw Southern hing, trok de oude elite op zakenreis naar China. Er was een tijd dat het flink stoof binnen de partij omdat Filip Dewinter en Anke Van dermeersch Vlaamse vlaggetjes en andere prullaria in China lieten maken, maar dat is lang vergeten.

Deze keer mocht een zakenvriend van Dewinter een sjerp van de Kamer omgorden om indruk te maken op een Chinese gastheer. Eerder was Dewinter zelf in China al gespot met een sjerp van de Senaat. Omdat hij niet in de Senaat zit, mag Dewinter zo’n sjerp niet aandoen. Zijn zakenvriend al helemaal niet.

Maar een kniesoor die daar om maalt. Zelfs Siegfried Bracke niet.

Borgerhout

Van de Sjerpensoap naar de Borgerhoutsoap is maar een kleine stap. U herinnert zich misschien nog de studie die zou tonen dat de criminele en de illegale economie in Borgerhout groter zou zijn dan de legale economie.

Dat er geen privacygevoelige onderdelen in de studie over Borgerhout staan, bemoeilijkt wellicht de zoektocht

Misschien weet u ook nog dat Apache de studie intussen via een gunstige wind kon inkijken en dat er iets helemaal anders in bleek te staan.

Wel, deze week bereikte ons vanuit de diensten van ’t Stad, het bericht dat onze aanvraag om de studie via officiële weg in te kijken, werd uitgesteld omdat ‘privacygevoelige onderdelen’ moeten worden geschrapt. Het gaat nog enkele weken duren.

Dat er geen privacygevoelige onderdelen in staan, bemoeilijkt wellicht de zoektocht.

Krant van de toekomst

Intussen wordt er nauwelijks nog geïnvesteerd in regionale journalistiek. Terwijl vooral politieke regiojournalistiek de duimen legt, groeit het legertje communicatiemedewerkers van steden en gemeenten met de dag.

Omdat ze dagdagelijks naar de burger toe bestuurszaken moeten verduidelijken, ontbreekt evenwel de tijd om privacygevoelige gegevens op te sporen.

Maar gelukkig brengt de krant van de toekomst beterschap. Die zal – daarover zijn hoofdredacteuren van kranten het eens –  digitaal en betalend zijn.

Snel moeten we de toekomst niet verwachten. Daarvoor zijn de indirecte subsidies van goed 300 miljoen euro per jaar – vanzelfsprekend enkel bestemd voor papieren kranten – vooralsnog een tikje te lucratief.

Verlichte denkers

Nog even naar modernere media dan. Op Twitter – waar anders – verzuchtte Francken Theo afgelopen week dat hij het op den duur ook niet meer weet.

Die toch wel verrassende ontboezeming voor een man van zijn slag, kwam er na een beslissing van de rechtbank over het terugsturen van Syriëstrijders naar Marokko.

Francken Theo mag dat niet meer doen.

Dat een beleidsmaker rekening moet houden met de wet, kan er bij verlichte denkers van het moderne type, zoals Francken Theo moeilijk in.

Nochtans liggen de oplossingen voor het oprapen.

Dat een beleidsmaker rekening moet houden met de wet, kan er bij verlichte denkers van het moderne type, zoals Francken Theo moeilijk in

Het verplicht bijwonen van een lezing van Lauren Southern, bijvoorbeeld, zou heel wat Syriëstrijders kunnen helpen bij hun deradicalisatieproces.

In afwachting zetten we ons aan een grondige studie van de Romeinse maatschappij. Gewoon om te weten hoe Antwerpen er zal uitzien na de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Zal er in de nieuwe Antwerpse voetbaltempel gevochten worden met leeuwen? Wordt de Vogelenmarkt straks uitgebreid met een slavenmarkt?

Met wat geluk kunnen we u daarover volgende week meer duidelijkheid verschaffen.

Tot genoegen!

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid