De Nolf koopt Claeys uit: het einde van een tijdperk bij Roularta

Ludwig Verduyn
Logo-Roularta
Rik-De-Nolf
Rik De Nolf, geïnterviewd door de regionale tv-omroep WTV-Focus, onderdeel van Roularta.

De familie De Clerck was de eigenaar van de tapijtgroep Beaulieu, de families Claeys en De Nolf waren eigenaar van de mediagroep Roularta, die dan weer eigenaar was van het blad Trends.

De drie Zuid-Westvlaamse families waren diep verankerd via kruishuwelijken. Nu gaat de familie De Nolf de familie Claeys definitief uitkopen uit Roularta. “De Claeys-telgen zijn hun eigen weg gegaan.” zo zei Roulartavoorzitter Rik De Nolf bij de voorstelling van de (teleurstellende) resultaten van zijn bedrijf.

Willy De Nolf, stichter van de groep Roularta en vader van Rik De Nolf, huwde met Marie-Thérèse De Clerck. Zijn broer Luc trouwde met Anna De Clerck. Twee zussen van Beaulieu-oprichter Roger De Clerck.

Ook bij erfenissen zijn kruishuwelijken altijd een stuk handiger om de zaak bijeen te houden.

Tussendoor, de pater in Averbode was een grootoom van Roger De Clerck. Rik De Nolf trouwde met Godelieve Claeys. Zijn zus Caroline trouwde met Leo Claeys, de broer van Godelieve. Beiden trouwden op dezelfde dag. Op die manier moest er slechts één feest worden georganiseerd. Ook bij erfenissen zijn kruishuwelijken altijd een stuk handiger om de zaak bijeen te houden.

“Hoe dat komt, die kruishuwelijken?, zei Rik De Nolf ooit in gesprek met auteur Jan Puype, De ene leert de andere kennen en zo gaat dat hé.”

'Geen seksadvertenties'

Leo Claeys bracht wel een aanzienlijk vermogen mee in de familie De Nolf. Dat geld was het resultaat van de verkoop van de familiale machineproducent Clayson, het huidige New Holland.

Claeys kocht de helft van Roularta op en investeerde zwaar in nieuwe drukkerijen. Hij zou zelf lange tijd aan het hoofd van die drukactiviteiten blijven staan. Zijn schoonbroer Rik leidde de verkoopactiviteiten van het bedrijf. In 2000 staat Roularta met producten zoals Knack, de Streekkrant en Het Wekelijks Nieuws voor een omzet van 17 miljard Belgische frank.

Christian Van Thillo haalde datzelfde jaar 10 miljard Belgische frank omzet. Vandaag zijn die rollen omgekeerd. De Persgroep van Van Thillo haalt 1,4 miljard euro omzet, Roularta 277 miljoen euro. De familie De Nolf beet haar tanden stuk op een mislukte groeistrategie in Frankrijk.

Een constante in het West-Vlaams familieverhaal is de impact van de katholieke kerk

Een constante in het West-Vlaams familieverhaal is de impact van de katholieke kerk, remember Averbode. Binnen de familie De Nolf werd die lijn vooral verdedigd door moeder Marie-Thérèse De Clerck en haar schoonzoon Leo Claeys.

Wanneer de familie op punt staat 50 % te kopen van het tijdschrift P-Magazine blaast Leo Claeys die onderhandelingen op. Zowel hij zelf als zijn schoonmoeder struikelen over de blote vrouwen in het blad. Net zoals ze beiden jarenlang de publicatie tegenhouden van (erotische) zoekertjes in de Streekkrant.

Rik De Nolf ging akkoord dat Roularta P-Magazine niet kon uitgeven, maar ze konden het wel drukken. Maar zelfs dat ging te ver voor de drukker Leo Claeys. Wanneer Roularta de thuisstad Roeselare gedeeltelijk verlaat en in Zellik nabij Brussel een nieuw kantorencomplex in gebruik neemt, is er een kleine kapel voorzien in het gebouw die wordt ingewijd door de bisschop van West-Vlaanderen.

Rik De Nolf zei daarover in 2001:

Wij waken er over dat er respect is voor ieders overtuiging, ook voor een religieuze. Het ridiculiseren van de paus vinden we zonder meer ongepast. Maar onze bladen zijn journalistiek onafhankelijk en geen spreekbuis voor een of andere kerk. Omdat onze gratis bladen in elk gezin welkom moeten zijn, werken wij niet mee aan de commercialisering van seksualiteit, zoals porno. Nummers van sekstelefoons publiceren wij niet. Daar verliezen we jaarlijks tientallen miljoenen aan advertentie-inkomsten mee. Dat is een cadeau aan andere mediagroepen.

De opbrengst van de beursintroductie werd gedeeltelijk gebruikt om Roularta te laten participeren in de toen nieuwe commerciële TV-zender VTM.

Wanneer Roularta in 1998 naar de beurs trekt, blijkt dat Leo Claeys al de helft van zijn aandelen aan de familie De Nolf had verkocht. Claeys wou Roularta al eerder naar de beurs brengen, iets wat De Nolf tegenhield. Daarop forceerde Claeys zijn schoonbroer om hem gedeeltelijk uit te kopen.

De opbrengst van de beursintroductie werd gedeeltelijk gebruikt om Roularta te laten participeren in de toen nieuwe commerciële TV-zender VTM. Vorig jaar kocht Christian Van Thillo de familie De Nolf uit VTM Weg.

Een operatie waarop Roularta een meerwaarde boekte van 145 miljoen euro. De familie De Nolf controleert nu 56,9% van Roularta, de familie Claeys 15 %.

Logo-Roularta

De scheiding

De aangetrouwde families van Rik De Nolf en zijn schoonbroer Leo Claeys gaan definitief uit elkaar. Hun wegen binnen de mediagroep en drukkerij Roularta scheiden.

Vorig jaar was Rik De Nolf nog verplicht zijn 50 % participatie in de commerciële tv- en radiogroep VTM als kroonjuweel te verkopen aan Christian Van Thillo.

De 145 miljoen euro meerwaarde die dat opleverde, zijn nu al terug opgebruikt, zo blijkt. 62 miljoen daarvan gaat naar een uitzonderlijk dividend. De familie De Nolf zal die opbrengst gebruiken om Claeys uit te kopen.

Het restant van de éénmalige VTM-opbrengst moet Roularta aanwenden om een obligatielening terug te betalen van 100 miljoen euro. Geen oorlogskas dus voor de West-Vlaamse mediagroep.

Hogerop bleek al hoe beide families historisch via huwelijksbanden verwant zijn. Momenteel controleert de familie Rik De Nolf net geen 57 % van de 13 miljoen Roularta aandelen, de familie Claeys is goed voor 15 % of 2 miljoen aandelen.

Wanneer De Nolf die 2 miljoen aandelen wil overkopen, moet hij daarvoor op basis van de beurskoers van de voorbije maanden minstens 40 miljoen euro op tafel leggen.

De Nolf wil daarvoor de opbrengst gebruiken van de verkoop van zijn VTM-aandelen aan de Persgroep van Christian Van Thillo.

Roularta gaat ondanks zijn zware verliescijfers in 2017 een éénmalig dividend uitkeren van 5 euro per aandeel. Dat levert de familie De Nolf 37 miljoen euro op, dus bijna net genoeg om haar aangetrouwde familie uit te kopen. Het tussentijds dividend kost Roularta 62 miljoen euro. Blijft dus nog 83 miljoen over van de VTM-meerwaarde. Die gaat echter helemaal op in de terugbetaling van een obligatielening van 100 miljoen euro die Roularta uitschreef in 2012 en die afloopt in oktober dit jaar.

Roularta en de familie De Nolf lijken dus met lege armen achter te blijven. Maar dat is niet helemaal zo. Rik De Nolf wist uit de deal met Van Thillo ook nog 50 % over te houden in Mediafin, de holding boven de enige Belgische zakenkranten de Tijd en L’Echo.

Die kunnen nu mooi in lijn worden gebracht met de andere Roularta producten Trends-Tendances en Kanaal Z. Ondertussen bracht Roularta ook een bod uit van 34 miljoen euro op de Belgische Sanoma-titels Libelle, Femmes d’Aujourd’hui, Flair, Feeling, Gael, La Maison Victor, SheDeals, Loving You, Zappy, Communiekrant en Kids Only.

Die titels situeren zich wel in de mediahoek waar de klappen vallen: teruglopende losse verkoop in steeds minder krantenwinkels en dalende reclame omzetten.

Dit artikel verscheen eerder al - in twee delen - op derijkstebelgen.be 

LEES OOK
Tom Cochez / 26-04-2021

Vlaamse miljoenen op maat van mediabonzen

Terwijl grote Vlaamse mediabedrijven in 2020 forse winst maakten, stopt de Vlaamse Regering hen nog ettelijke miljoenen euro toe vanuit het corona-relanceplan.
Z0fn+uPR
Karl van den Broeck / 05-08-2020

Waar is de laatste krant die niemand maakte?

De Morgen leek in 1992 nog een vogel voor de kat. In 1994 krijgt Yves Desmet als hoofdredacteur wél geld van Christian Van Thillo om een krant te maken 'voor een nieuwe, paarse…
HOUSESEARCH DE MORGEN 2
Karl van den Broeck / 29-07-2020

Hoe De Morgen verstoppertje speelde met een stichting

De Stichting De Morgen stond ooit symbool voor de redactionele onafhankelijkheid van de krant. Tot ze genegeerd, vergeten en finaal opgedoekt werd. DPG Media blijft wel ‘de truc…
BELGIUM ROYALS VISIT PERSGROEP