Te veel giftige stoffen in goedkope kleren


Een Europees onderzoek in 27 landen detecteerde honderden producten met verboden hoeveelheden chemische stoffen. Van de ruim 5.600 onderzochte artikelen overschreed een vijfde de toegelaten dosis. “Dat kan nefaste gevolgen hebben. Zeker bij kledij die je ...

In het kort

Een Europees onderzoek in 27 landen trof honderden producten met illegale hoeveelheden verboden chemische stoffen aan. Van de ruim 5.600 onderzochte artikelen vormde 18% een inbreuk op de maximum toegestane waarden die vastgelegd zijn in de REACH-verordening.

Adviseur Stijn Steuperaert werkte mee aan de studie en waarschuwt vooral voor toxische kledij en juwelen. “De resultaten baren me zorgen. De onderzochte kledij draag je minimum acht uur per dag direct op de huid. Je wordt met andere woorden langdurig blootgesteld aan die giftige stoffen. Dat kan nefaste gevolgen hebben.” Ook toxicoloog Jan Tytgat waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s zoals nier- en leverfalen, kanker en bloedarmoede.

De studie toont aan dat dergelijke controles nog steeds nodig zijn. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze op de markt brengen, maar laten nog te veel na om proactief hun producten te controleren.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelTe veel giftige stoffen in goedkope kleren
Auteur(s)Kaja Verbeke
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=80048
Gepubliceerd 02 maart 2018 @ 08:30. Met update op 02 maart 2018 @ 11:20
Opgevraagd23 februari 2020 @ 22:42
Klik hier om te printen