Bouwpromotor en ex-kabinetschef De Wever verliezen rechtszaak tegen Apache

22 februari 2018 Tom Cochez
Advocaat Omar Souidi arriveert aan 't Fornuis voor het feestje van vastgoedlobbyist Erik Van der Paal (Foto: SA)
Advocaat Omar Souidi arriveert aan 't Fornuis voor het feestje van vastgoedlobbyist Erik Van der Paal (Foto: SA)

De Antwerpse rechtbank van eerste aanleg heeft de klachten die projectontwikkelaar Land Invest Group en de voormalige kabinetschef van Bart De Wever aanspanden tegen Apache ongegrond verklaard.

Inhoud

De dubbele rechtszaak die Land Invest Group en de ex-kabinetschef van Bart De Wever tegen Apache aanspanden, ging op geen enkel moment over de inhoud van onze artikels. Elke letter die we hebben geschreven, wordt gestaafd door openbare documenten.

Wat voorlag, was de vraag of Apache de waarheid mocht onthullen.

"Dit vonnis is natuurlijk een geweldige opsteker voor Apache", zegt hoofdredacteur Karl van den Broeck. "Maar het is vooral een overwinning voor de persvrijheid en een nederlaag voor diegenen die de persvrijheid in ons land aan banden willen leggen. Het is een nederlaag voor wie hoopte om met van de pot gerukte schadeclaims Apache te doen zwijgen en verdere onthullingen tegen te houden."

investeer

Oncontroleerbaar

Dat Apache werd geviseerd is geen toeval. Apache bekleedt een bijzondere positie in het Vlaams medialandschap: als lezerscoöperatie zijn we onafhankelijk van grote mediagroepen en niet gebonden aan structurele subsidies. We werken ook zonder adverteerders.

We zijn enkel rekenschap verschuldigd aan onze lezers. Daardoor passen we in geen enkel hokje. Het maakt ons onvoorspelbaar en oncontroleerbaar. Iets waar de gevestigde macht niet van houdt.

"Maar die positie maakt ons tegelijk ook zeer kwetsbaar", zegt Karl van den Broeck. "De voorbije vijftien maanden hebben we keer op keer moeten vaststellen dat we niet ongestraft tegen schenen kunnen trappen."

Advocaat Omar Souidi arriveert aan 't Fornuis voor het feestje van vastgoedlobbyist Erik Van der Paal (Foto: SA)
Advocaat Omar Souidi arriveert aan 't Fornuis voor het feestje van vastgoedlobbyist Erik Van der Paal (Foto: SA)

Warm onthaal

Karl van den Broeck: "Dit is een nederlaag voor wie hoopte om met van de pot gerukte schadeclaims Apache te doen zwijgen en verdere onthullingen tegen te houden."

De dubbele rechtszaak, ingespannen door Land Invest Group en door de ex-kabinetschef van Bart De Wever staat immers niet op zichzelf. Enkele weken voor de dubbele dagvaarding in onze brievenbus viel noemde Bart De Wever Apache "een lasterlijk medium".

Vervolgens kwam Vlaams minister Homans tussenbeide om Apache een geplande lening bij Trividend door de neus te boren en zo onze verdere doorgroei in de kiem te smoren.

Een paar maanden terug diende Erik Van der Paal, al die tijd de sterke man achter de schermen bij Land Invest, een bijkomende strafklacht in tegen Apache.

De beelden die we maakten van het warme onthaal dat onder meer het bijna voltallige Antwerpse college te beurt viel, bij aankomst aan zijn verjaardagsfeest in 't Fornuis, mochten volgens hem niet worden getoond.

N-VA

Apache focust op onderzoeksjournalistiek en tracht de macht in al haar verschijningsvormen te bevragen. N-VA heeft vandaag veel macht en komt dan ook geregeld in het vizier.

Maakt dat van Apache een "anti-N-VA-site" of "een lasterlijk medium", zoals de voorzitter niet nalaat te benadrukken? Neen, het omgekeerde is waar: een deel van de (Antwerpse) N-VA kant zich tegen Apache en alle middelen lijken goed om ons kapot te maken.

"Het zwaard van Damocles hing het voorbije jaar doorlopend boven ons hoofd", zegt Karl van den Broeck. "Het kon van de ene op de andere dag zomaar gedaan zijn met Apache. We hebben deze rechtszaak gewonnen, dat is een belangrijke stap, maar we maken ons geen illusies: de tegenpartij zal het hier niet bij laten. Daarom moeten we groter worden. We rekenen erop dat nieuwe leden Apache zo sterk maken dat diegenen die ons de mond willen snoeren nooit of te nimmer in hun opzet zullen slagen."

Waar ging de rechtszaak over? Lees: dossier Apache moet zwijgen

LEES OOK