Aan de geur van de kaas herkent men de geit

 Leestijd: 1 minuut2

Wist u dat geitenmelk extreem gevoelig is voor de opname van geurtjes? Zelfs wanneer ze zich nog in de uier bevindt, riskeert de melk – en bijgevolg ook de latere kaas – geïmpregneerd te geraken door de specifieke lijfgeur van de geit.

Het spreekt dat dergelijke problemen zich vooral stellen bij dieren die het niet te nauw nemen met de persoonlijke hygiëne.

Gelukkig is de geurhinder doorgaans niet van die grootteorde dat hij niet zou kunnen worden gecounterd door de rinse zuren en de prille petroleumneus van een goed glas gerijpte Riesling.

(Foto pxhere)

Voor een beetje chef is dat allemaal parate kennis. Maar in Antwerpen moet het altijd net dat ietsje anders. Daarom werd in ’t Fornuis geëxperimenteerd met cola zero. Vervolgens kwam er zelfs een likje zilt traanvocht aan te pas.

Noch het een, noch het ander bleek echter voldoende probaat om kwalijke geurtjes te verwijderen.

Ghelamco

Zo kwam het dat de voorbije week, vanuit ’t Schoon verdiep een dozijn overrijpe Camemberts uit het venster werd gekwakt. Gewikkeld in verschillende soorten krantenpapier. Kwestie van de geur te overstemmen.

In Antwerpen regeert de leugen‘ vat al die gebeurtenissen netjes voor u samen.

Hoewel samen in deze context een wat beladen term is.

Gelukkig was er deze week niet enkel Antwerpen om ons druk over te maken. Er was ook Gent en dan meer bepaald het boek over de Ghelamco Arena.

Transparantie

In de marge werd duidelijk dat transparantie verschillende invullingen kan krijgen. In het Antwerps betekent transparantie ‘zonder boe of ba de lippen stijf op elkaar houden’. In het Gents betekent het ‘met veel boe en ba doen alsof je de lippen niet stijf op elkaar houdt’.

Gelukkig was er deze week niet enkel Antwerpen om ons druk over te maken. Er was ook Gent en dan meer bepaald het boek over de Ghelamco Arena

Al zou je het verhaal van Ghelamco-baas Paul Gheysens dat de Vlaams-nationalistische opiniesite Doorbraak hem 15.000 euro zou hebben gevraagd om het fameuze Ghelamco-boek niet te laten verschijnen, ook gewoon een geweldig transparante bliksemafleider kunnen noemen.

Bottom line? Aan de geur van de kaas kent men de geit.

Tussendoor werd ook duidelijk dat KAA Gent, in afwachting van de bouw van de Ghelamco Arena, van de stad twaalf jaar lang aan 150.000 euro per jaar in het Ottenstadion mocht spelen. Helaas, zo kon Apache becijferen, bleek twaalf maal 150.000 euro in deze niet de verwachte 1,8 miljoen euro te zijn, maar 0 euro.

Gelukkig laten ook andere steden hun voetbalploeg gratis spelen, weet de verdediging.

Monopolie

Wij zijn natuurlijk al langer voor gratis voetbal. We zijn ook voor gratis wonen. Voor minder schulden. Soms voor en soms tegen kraken. Duidelijk tegen hepatitis E. Tegen malafide handelaars op de witte lijst van hondenhandelaars. En natuurlijk tegen de groeiende monopolies van Google, Amazon, Facebook en Apple.

Gelukkig konden we ons tussendoor verwarmen aan het late kerstverhaal over een teruggevonden knuffelkonijn. Een verhaal dat ons bekend in de oren klonk.

Voeg daar een kaasplankje met Crottin de Chavignol, een spie Sainte-Maure de Touraine en een in raffia gewikkelde Banon bij, en uw zondag kan niet meer stuk.

Welke geur dat de komende weken oplevert, zien we dan wel weer.

Tot genoegen!

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid