Het oog van de meester maakt het paard vet

3 december 2017 Tom Cochez
(Foto: Vassil - Wikimedia Commons)
(Foto: Vassil - Wikimedia Commons)
(Foto: Vassil - Wikimedia Commons)
(Foto: Vassil - Wikimedia Commons)

En toch is er alweer een proces. Het was natuurlijk een jaar geleden dat de ex-kabinetschef van Bart De Wever en projectontwikkelaar Land Invest Group samen 350.000 euro van Apache eisten omwille van het schrijven van de waarheid.

Deze keer diende de favoriete bouwpromotor van Bart De Wever een strafklacht in. Niet omdat we de waarheid toonden - met beelden is het oplepelen van een andere waarheid wat moeilijker - wel wegens schending van de privacy en wegens belaging.

Apache filmde namelijk de innige omhelzingen tussen Van der Paal en het gros van de Belgische vleesgeworden politieke heiligheid.

Toegegeven, er hing seks in de lucht, maar het gebeurde op de openbare weg. Veeleer openbare zedenschennis dus. Onder het oog van het hoofd van de Antwerpse politie nota bene.

Walter Damen

Maar terug naar de klacht. De advocaat van Erik Van der Paal luistert naar de naam Walter Damen. En op Terzake vernamen we dat Walter het eigenlijk niet zozeer voor Erik Van der Paal doet. Hij doet het allemaal voor u!

Toegegeven, er hing seks in de lucht, maar het gebeurde op de openbare weg. Het was dus veeleer openbare zedenschennis. Onder het oog van het hoofd van de Antwerpse politie nota bene.

Dat hij het pro deo doet, durven we niet te beweren, maar eigenlijk doet dat er ook niet toe. Het kan niet genoeg herhaald worden: Walter doet het allemaal voor u! Het is uw privacy die in groot gevaar is sinds Apache een blik knuffelende politici, vastgoedbonzen en advocaten op de openbare weg in beeld bracht.

Maar u kent ons intussen een beetje. We zijn geen binnenvetters. We strijken eens over het hart en bekijken het allemaal van de zonnige kant. Uiteindelijk is elke nieuwe strijder voor meer privacy er een extra. Zelfs als hij tegelijkertijd private whatsapp berichtjes lekt en op redacties leurt met foto's van communiefeesten.

Vlaanderen onafhankelijk

Het zat er dan ook aan te komen: in De Standaard stortte Erik Van der Paal dit weekend zijn getormenteerde hart uit. Op het sterfbed van vader Rudi, de belangrijkste financier van het Vlaams Blok, beloofde Bart De Wever, de voorzitter van N-VA, twee zaken: Vlaanderen onafhankelijk maken en zoon Erik uit de buurt van het witte poeder houden.

Vooralsnog gebeurt dat met wisselend succes. Op communautair vlak regeert N-VA met de MR in ruil voor communautaire stilstand en zakelijk geeft de voorzitter de kameraden van de Luikse PS een zetje.

Het zero tolerance beleid van De Wever wordt dan weer vooral afgedwongen op de Turnhoutsebaan, minder onder het eigen volk. In hetzelfde interview mochten we immers vernemen dat de favoriete bouwpromotor van Bart De Wever afgelopen zomer nog een paar weken tussen leven en dood zweefde, na een forse snuif te veel.

Voor de wind

Gelukkig zijn we, meer nog dan de N-VA voorzitter, helemaal voor het geven van nieuwe kansen aan mensen die het niet gemakkelijk hebben. Zelfs als de recidive koppig is. Of nieuwe kansen gelijk ook het beheer over politiek gechaperonneerde miljoenenprojecten moet impliceren, is dan weer een andere kwestie.

In De Tijd vernamen we alleszins dat het Land Invest Group niet bepaald voor de wind gaat. Zelfs de PS-kameraden van Ogeo Fund willen het zinkend schip liever nog vandaag dan morgen verlaten.

Het zero tolerance beleid van De Wever wordt vooral afgedwongen op de Turnhoutsebaan, minder onder het eigen volk. De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever zweefde afgelopen zomer nog een paar weken tussen leven en dood, na een forse snuif te veel.

En als zelfs de entourage van mensen als Alain  - 12 enveloppen = 700.000 euro - Mathot liever niets meer te maken heeft met de omstreden Antwerpse vastgoedprojecten, wie zijn wij dan om ons hand er nog voor in het vuur te steken?

We zijn intussen trouwens niet langer de enigen. We zouden haast gewag durven maken van een pax media: wie het volledige dossier op Apache leest, het portret van Erik Van der Paal in Knack, het interview met de man in De Standaard en het financieel profiel van Land Invest in De Tijd, weet het intussen wel.

Tolhuis

Voor we het luikje Antwerps vastgoed afsluiten toch nog even meegeven dat de nieuwe stadsbouwmeester - de vorige durfde al eens lastig doen - een nieuwe visie op hoogbouw heeft ontwikkeld die helemaal in lijn zit met de bouw van zijn eigen toren aan het Tolhuis.

En ja, na een telefoontje van het kabinet De Wever werd deze week ook nog een kritische stem binnen de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) vakkundig gesmoord.

Kritische mensen opzij schuiven, lastige ambtenaren buiten werken, journalisten die vragen stellen overstelpen met processen en hun financiering droog leggen, ... Als Bart De Wever zegt dat het moet stoppen, dan moet het stoppen.

Bende

Of er intussen op de parking nog dingen gebeurden? In Gent was er alleszins een extreemrechtse betoging tegen Roma, onze netneutraliteit is in gevaar en ook Puigdemont blijft verdacht lang rondhangen.

En dan is er nog de Bende Van Nijvel. Apache kon een 27 jaar oude brief van een onderzoeksrechter inkijken die nieuw licht werpt op de ontsnapping van Bouhouche en Beijer. Het duo werd zowat uitgewuifd door de Rijkswacht en het Nijvelse parket.

Maar een kniesoor die daar bijna drie decennia na de feiten nog om maalt. Zelfs Jef Vermassen niet.

Tot genoegen!

LEES OOK
Tom Cochez / 29-10-2017

Slapende reuzen wekken, doet gekke bekken trekken

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met reuzen, Syrische tijgers, Vlaamse leeuwen en Jan De Lichte.
1280px-Slapende_reus_1997_Margriet_Barends_Linschoten