In het huis van de gehangene spreekt men niet van de strop

 Leestijd: 2 minuten0

Alweer een onterecht in onbruik geraakt Vlaams spreekwoord dat de week prima samenvat. Een week waarin duidelijk werd – mochten we het nieuws over onszelf geloven – dat Apache eind vorige maand in een riool kroop met als hoger doel het introduceren van ‘Amerikaanse toestanden’ in ons land.

Terwijl we vanuit de riool aan ’t Fornuis simpelweg filmden hoe Bart De Wever braaf een cola zero kwam nuttigen op een onschuldig receptietje.

Volgens De Wevers Luikse kameraad Alain Mathot (PS) – iemand moest de brave ziel uit de rechtbank houden –  was op dat receptietje in ’t Fornuis zelfs 200 man aanwezig.

Dat moet een absoluut record zijn voor het door rustieke balkjes gestutte sterrenrestaurant.

Of de quote werd vooraf slecht doorgesproken met kameraad Bart.

Bart De Wever arriveert op het feestje van zijn favoriete bouwpromotor Erik Van der Paal, in het gezelschap van zijn kabinetschef Philippe Beinaerts en de Antwerpse schepenen Koen Kennis en Fons Duchateau.

Bart De Wever arriveert op het feestje van zijn favoriete bouwpromotor Erik Van der Paal, in het gezelschap van zijn kabinetschef Philippe Beinaerts en de Antwerpse schepenen Koen Kennis en Fons Duchateau.

Kartel

Wij gokken op het laatste. Al was het maar omdat we vanuit de riool slechts een vijftigtal mensen zagen opduiken aan ’t Fornuis. Niet voor een receptietje overigens, wel voor een urenlang diner en een uitgebreide groepsknuffel.

Wat ons dan weer naadloos bij het gerucht brengt dat, met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, een kartel N-VA/PS in de maak zou zijn.

Gelukkig doen we niet aan geruchten, maar vanuit de riool leek het er soms wel heel erg hard op.

Het beeld vanuit de riool is natuurlijk getroebleerd.

Net daarom hadden we nog een handvol vragen voor ’t Schoon Verdiep. De Antwerpse burgemeester verkoos echter stadsradio Antigoon voor de declaratie van de waarheid.

Enige tijd later gevolgd door een mindere sollicitatie voor het Echt Antwaarps Theater.

Voor niet Antwerpenaren: dat is een Antwerpse variant van het Vernieuwd Gents Volkstoneel.

Eerst was er niets. Dan was er cola zero. Daarna de riool. En tot slot een mindere sollicitatie voor het Echt Antwaarps Theater.

Agenten

Over naar Brussel dan. Ook daar blijkt de burgervader een matig getalenteerd acteur, al is het niet helemaal duidelijk wie hem in de nasleep van de rellen regieaanwijzingen geeft.

Klap op de vuurpijl? In zijn stad wonen nauwelijks agenten. Tenzij ze massaal elders zouden werken, want amper één op de tien Brusselse agenten woont ook in de hoofdstad. In andere steden liggen die cijfers veel hoger.

En alsof de duivel ermee gemoeid is, zou er, uitgerekend nu de uitdagingen voor de Brusselse politie zo groot zijn, ook nog eens een Rus naar Anderlecht komen. Alisher Usmanov is kind aan huis op het Kremlin en in belastingparadijzen. En binnenkort mogelijk dus ook in het Constant Vanden Stockstadion.

Pensioen

We weten het, een mens wordt er allemaal niet vrolijker van. Maar het is nu eenmaal onze taak om het u allemaal te melden. En dan zwijgen we nog zedig over de nefaste gevolgen van hormonenpreparaat DES of over het Antwerps parket dat betoverd raakte door diamanten.

Gelukkig was er het gekruisigde rund van Kuttenkoven om ons door de werkweek te trekken, samen met de wetenschappelijke doorbraak dat kaneel helpt om te vermageren. Kaneel is een belangrijk bestanddeel van speculoos. Of van speculaas. Daar zijn we niet helemaal zeker van.

Hoe dan ook, dergelijke fijne weetjes verhullen de pijnlijke waarheid niet: het was een droeve week.

Tot slot hebben we nog een gouden tip om helemaal in tune te geraken met het druilerige herfstweer: op MyPension.be kan u sinds kort uw pensioen berekenen!

Tot genoegen

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid