Waarom er in Antwerpen minder gekraakt wordt dan in Gent


Gent kent een langere traditie van ideologisch kraken en heeft het afgelopen decennium te maken gehad met een grote migratiegolf van Midden- en Oost-Europese migranten. Er is ook een grote krapte aan de onderkant van de ...

In het kort

Sinds kort is het kraken in onbewoonde panden strafbaar in Belgiƫ. De nieuwe antikraakwet kwam er na een aantal gemediatiseerde kraakgevallen in Gent.

Voorstanders van de verstrengde kraakwet wezen erop dat een te ‘lakse’ houding van het Gentse stadsbestuur kraken in stand zou houden, maar dat getuigt van weinig diepgang, zegt stadssocioloog Stijn Oosterlynck.

Gent kent een lange traditie van ideologisch kraken, al van in de jaren zestig. Sinds de kettingmigratie uit Midden- en Oost-Europese landen, eind jaren negentig begin 2000, kraken gezinnen in een precaire situatie ook onbewoonde panden in Gent.

In Antwerpen speelt die MOE-migratie veel minder. Ook is er al langer een systeem waarbij via tijdelijke bezetting onbewoonde panden aan gezinnen in een precaire situatie wordt toegewezen.

Er is ook een grote krapte aan de onderkant van de huizenmarkt. De stad Gent richtte halverwege november een taskforce op om het probleem aan te pakken. De intentie daarvoor dateert al van voor de zomervakantie, zegt het stadsbestuur.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelWaarom er in Antwerpen minder gekraakt wordt dan in Gent
Auteur(s)Steven Vanden Bussche
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=75184
Gepubliceerd 20 november 2017 @ 13:23. Met update op 06 augustus 2018 @ 16:50
Opgevraagd04 december 2020 @ 03:47
Klik hier om te printen