De heler is zo goed als de steler

12 november 2017 Tom Cochez
euro-76015_960_720
(Foto PIxabay)

We hebben het over de Paradise Papers. Deze week konden we via Knack, De Tijd en Le Soir vernemen dat we allemaal samen een spookvennootschapje uitbaten op de Britse Maagdeneilanden. Kwestie van gemakkelijk te kunnen investeren in de Vietnamese Haven van Hai Phong.

Die haven kent u, als trouwe Apache-lezer, misschien nog als de haven waar ook de Antwerpse waterintercommunale de vrucht van uw steeds hoger oplopende waterfactuur naartoe sluist.

Belastingen

Nu mag het wel in de lijn der verwachtingen liggen voor een land dat het kruim van zijn politici bedankt met bestuursmandaten in een bank die er meer dan honderd filialen in belastingparadijzen op nahoudt, toch was het ook deze keer weer schrikken. Niet in het minst omdat ook Johan Van Overtveldt het niet vond kunnen.

euro-76015_960_720
(Foto PIxabay)

Wij schrokken ook even toen we in De Standaard, tussen alle onthullingen over fiscale optimalisatie door, een stuk lazen met als titel 'zo betaal je volgend jaar minder belastingen'. Maar toegegeven, ook in ons hoofd knettert het wel eens.

Tegen het einde van een werkweek knettert het soms zelfs zodanig hard dat, om een of andere reden, de stap van de Britse Maagdeneilanden naar de andere nieuwsklepper van de voorbije week verdacht klein oogt.

Via de gespecialiseerde en de andere pers mochten we vernemen dat Bart De Pauw de voorbije jaren nogal uitvoerig, per sms kennis gaf van het feit dat hij 'wil poepen' met vrouwelijke ondergeschikten. Er ging kennelijk geen dag voorbij of de Schalkse Ruiter toog op zoek naar een verse bazenpoeper.

Er ging kennelijk geen dag voorbij of de Schalkse Ruiter toog op zoek naar een verse bazenpoeper

Poeperbaas

In Nederland zou zo'n discussie gelijk een andere wending nemen, maar we leven hier beneden de rivieren. Een plek waar een beetje poeperbaas zomaar burgemeester van Brugge kan worden.

Omdat we graag man en paard noemen: we hebben het over Pol Van den Driessche, een man die zijn voornaam niet gestolen heeft en de lijst met bekende masculiene roofdieren binnen de Wetstraatstolp aanvoert. Iets wat volgens doorwinterde Wetstraatwatchers wel wat wil zeggen.

Maar op de keper beschouwd, is het feit dat Pol zich over een jaar aanbiedt als kandidaat burgemeester misschien wel het meest democratische wat er is. Vrouwen ongevraagd bepotelen, mag dat? Laten we het voorleggen aan het oordeel des volks! Het is een suggestie van Bart De Wever, dus fout kan ze niet zijn.

Het pleit hoeft trouwens niet altijd op Facebook te worden beslecht, het mag ook al eens in het stemhokje. Daar zijn stemhokjes tenslotte voor gebouwd.

Twitter

Het risico dat de grijpgrage Trump zo verder school maakt, is natuurlijk reëel, maar democratie krijg je niet zonder slag of stoot.

Eén simpele beslissing op het hoofdkwartier van Twitter volstaat om het beleid van iemand als Francken Theo van de ene op de andere dag maal twee te doen

Dat bleek nog maar eens toen, spijts onze kersverse reeks 'De nieuwe zijderoute', Trump de voorbije week toch naar China trok. Gelukkig beschikt hij op Twitter nu over dubbel zoveel tekens voor zijn regeringsmededelingen.

Of hoe één simpele beslissing op het hoofdkwartier van Twitter bij machte is de wereldkaart te herschikken. En het beleid van iemand als Francken Theo van de ene op de andere dag maal twee te doen.

Voormalige flaminganten

In Vlaanderen is het, een obligate doorbraak van een Jef-Vermasssen-mediastilte-moment niet te na gesproken, voorlopig al Catalonië wat de klok slaat. Aangevoerd door Peter De Roover en Jan Jambon klauwt de leeuw momenteel op goed 1.000 kilometer van de eigen heimat, maar vooralsnog lijkt niemand de voormalige flaminganten hun verzetje te misgunnen.

Minder grappig zijn de onthullingen over de stille impact van het DES-hormoon. Het hormoon dat tot '77 werd voorgeschreven tegen miskramen en vroeggeboorte blijkt een stille verwoester, ook bij de DES-dochters die mogelijk kampen met structurele afwijkingen aan de eileiders, vervormingen van de baarmoeder en een verhoogd risico op baarmoederhals- en borstkanker.

Tot slot moeten we het nog even over het fameuze, door Roma gekraakte pand in Gent hebben. Als het verhaal daarover met haken en ogen aan elkaar hangt, hooligans de zaak met geweld komen oplossen en mandatarissen zoiets vervolgens begrijpelijk noemen, dan kunnen we maar een ding besluiten: het is fijn een lasterlijk medium te zijn.

Tot genoegen!

LEES OOK
Tom Cochez / 15-10-2017

'Meisjes die bloemen dragen, mag je kussen zonder te vragen'

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met Open VLD-apparatsjiks, visvrije tonijn en Harvey Weinstein
rsz_1girl-flowers-wreath-green-eyes-104843