Positie Puigdemont wankelt

 Leestijd: 1 minuut0

Na zijn speech voor de Catalaanse burgemeesters in Brussel, kreeg Puigdemont een staande ovatie. Maar op het thuisfront zal het enthousiasme van zijn partijgenoten inmiddels wel wat bekoeld zijn, nu blijkt dat het centrumrechtse Pdecat amper 10,4 % in de peilingen haalt.

De voormalige Catalaanse minister-president Puigdemont tegen wie momenteel een Europees aanhoudingsmandaat loopt,  sprak gisteren op een persconferentie 200 Catalaanse burgemeesters toe, waarin hij de Spaanse premier Rajoy van een staatsgreep beschuldigde en Europa medeplichtig noemde met een land die de rechtstaat niet respecteert.

De Catalaanse leider Carles Puigdemont (rechts), samen met een aantal andere leden van de afgezette regering tijdens een persconferentie in Brussel op 31 oktober 2017 (Foto: AFP – Aurore Belot)

Met de staatsgreep bedoelt Puigdemont de toepassing van het artikel 155 van de Spaanse grondwet, waardoor de centrale regering in Madrid het tijdelijke bestuur van de Catalaanse regering heeft overgenomen. Puigdemont kreeg een staande ovatie en hij groette enkele vrienden van de N-VA die op de eerste rij hadden plaatsgenomen.

Maar op het Catalaanse thuisfront zal het enthousiasme van zijn partijgenoten van de centrumrechtse Pdecat inmiddels wel wat bekoeld zijn. Anderhalve maand voor de aangekondigde verkiezingen op 21 december komt zijn partij in de opiniepeiling van GAD3 gepubliceerd door de Catalaanse krant Lavanguardia niet verder dan 10,4%.

De opiniepeiling werd afgenomen na de afzetting van de regering en de invoering van de curatele door Madrid. Het zijn de linkse Catalaanse Republikeinen (ERC) van vice-ministerpresident Olio Junqueras die veruit het meeste nationalisten kunnen bekoren.

Geen alliantie voor de verkiezingen

De partij behaalt 29,3% van de kiesintenties. Junqueras werd samen met 8 ministers van de voormalige Catalaanse regering in voorlopige hechtenis geplaatst door het Spaanse gerecht. In de vorige verkiezingen kwamen beide partijen samen op in een alliantie die de onafhankelijkheid van Catalonië wil uitroepen, de zogenaamde Junts pel Si, die samen 62 van de 135 zetels bezetten in het Catalaanse parlement.

De meerderheid van pro-onafhankelijkheidspartijen wordt volgens deze opiniepeiling met 66 tot 68 zetels twijfelachtig.

Met de steun van de tien zetels van de radicaal-linkse CUP konden ze een meerderheid van 72/135 zetels verzekeren. Die meerderheid van pro-onafhankelijkheidspartijen wordt volgens deze opiniepeiling met 66 tot 68 zetels twijfelachtig.

Bovendien zijn de PdCat en ERC er niet in geslaagd om één gemeenschappelijke lijst te vormen binnen de wettelijk vereiste termijn. Een alliantie voor de verkiezingen komt er dus alvast niet. Daarna kan dat nog wel. Maar de mislukking van een eenheidslijst kan de onafhankelijkheidsgezinden enkele kostbare zetels kosten.

Halen de nationalisten een krappe meerderheid, dan wordt Puigdemonts positie als minister-president bij een geschatte zetelverhouding van 45 voor ERC en 14 à 15 voor PdeCat overigens erg twijfelachtig.

Auteur: Frank Vandecaveye

Frank Vandecaveye was hoofdredacteur van ‘Focus on Flanders’ en werkt sinds 2008 als freelance journalist (Belga, Dow Jones, knack.be,…)

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books