HERBEKIJK: Vlaams-Waalse lessen uit het Spaans-Catalaans conflict

 Leestijd: 1 minuut2

Hoofdredacteur van Apache Karl van den Broeck gaat op 14 november in gesprek met historicus en Spanjekenner Vincent Scheltiens-Ortigosa over de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd. Kunnen we uit dat conflict lessen te trekken voor ons land?

 

Vincent Scheltiens-Ortigosa schreef dit jaar het boek ‘Met dank aan de overkant. Een Politieke geschiedenis van België’. Daarin legt hij uit hoe de tweespalt tussen Walen en Vlamingen is ontstaan en waarom ze vaak erg voorspelbaar lijkt.

Scheltiens-Ortigosa toont aan hoe achter het hedendaagse conflict tussen rechtse Vlaams-nationalisten en Waalse sociaaldemocraten stereotypen schuilgaan die veel ouder zijn dan we vermoeden.

  • Waar: Boekhandel De Zondvloed in Mechelen
  • Wanneer: dinsdag 14 november om 20u

Je kan je aanwezigheid bevestigen via info@apache.be.

Hoofdredacteur Karl van den Broeck las het boek van Vincent Scheltiens-Ortigosa en pende een lijvige bespreking neer. In ons dossier over de Catalaanse kwestie lees je alles over de geschiedenis van de onafhankelijkheidsstrijd en de recente politieke ontwikkelingen.

Foto: Rob Shenk – Creative Commons licentie

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid