Documentaire: Parque Del Arco Iris (EN)

Stef Arends
Toestand Distrito Norte
Toestand Distrito Norte

Videocollectief Les Mecs maakte een korte documentaire over het project, waarbij een in verval geraakt park werd opgeknapt en omgedoopt tot Parque Del Arco Iris (‘regenboogpark’). Daarbij werd nauw samengewerkt tussen de Belgische jongeren van vzw Toestand en de omwonenden.

De documentaire laat zien dat de inzet van Toestand in de buurt niet alleen voor een verfraaiing van het park zorgde, maar ook het gesprek op gang bracht met de lokale bewoners.

“Door zelf actief aan de slag te gaan worden we erkend in de wijk. We raken zo veel makkelijker in gesprek met de buurtbewoners, die soms gewend zijn om gestigmatiseerd te worden omdat ze in een armere buurt wonen,” aldus Jean Arents, vrijwilliger bij Toestand, in een interview met Apache.

Onze mentaliteit was 'als ik iets wil, dan vraag ik het', maar zo werkt het niet. Motiveer jezelf en doe het gewoon

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Toestand niet alleen het park zou aanpakken, maar een veel groter terrein en de benedenverdieping van een gebouw zou renoveren. Aan de plannen voor dat project was maanden gewerkt, maar de contacten met de gemeente liepen stroef en de benodigde toestemming liet maar op zicht wachten. "Toen hebben we maar besloten om alles om te gooien en het park als hoofdproject te nemen", legt Monne Huysmans uit.

Het is tekenend voor de flexibele houding van de organisatie. "Je kan het spijtig vinden dat je voorbereiding in het water valt en vasthouden aan dat gebouw, maar je kunt je ook aanpassen en je focussen op wat er wél mogelijk is."

De buurtbewoners in Granada zijn alvast geïnspireerd door de doe-het-zelf-mentaliteit van de Brusselaars. Zij hebben weinig keus, want de lokale overheid neemt niet altijd verantwoordelijkheid voor de sociale basisvoorzieningen. Een veelzeggende scène in de film is dan ook een gesprekje tussen twee jongens uit de buurt: "Onze mentaliteit was 'als ik iets wil, dan vraag ik het'. Maar zo werkt het niet. Motiveer jezelf en doe het gewoon."

In de reportagereeks over geëngageerde jongeren interviewde Apache Jean Arents over zijn engagement bij de vzw Toestand.

LEES OOK
Bjorn Gabriels / 24-01-2023

Religieuze beweging betaalt tol voor kaping van Chinese staatstelevisie

De documentaire 'Eternal Spring' reconstrueert de actie van leden van het verboden Falun Gong in prime time.
Eternal Spring
Redactie Apache / 25-10-2022

Cinema Apache • Crazy Money

De documentaire 'Crazy Money' volgt de bewoners van een arm Oegandees dorp die twee jaar lang een basisinkomen kregen.
Crazy Money
Redactie Apache / 01-07-2022

Cinema Apache • In het spoor van Vlaams Belang

Waarom stemt een op de vier Vlamingen voor Vlaams Belang? Hoe voert de partij propaganda? En hoe ziet haar netwerk eruit?
In het spoor van Vlaams Belang