'Voor een stukje worst neemt men geen heel varken in bed'

9 september 2017 Tom Cochez
1024px-Pig_at_Middle_Farm,_Sussex
Foto: Stephen Fulljames Wikimedia Commons
1024px-Pig_at_Middle_Farm,_Sussex
Foto: Stephen Fulljames Wikimedia Commons

Er eindigde deze week wel meer. Het zomers Kumbaya-momentje van de regering Michel bijvoorbeeld. Mogelijk onder invloed van het regeringsbezoek aan Tomorrowland bleken de violen over de pensioenen van werkloze vijftigplussers flink ontstemd. En dat was jammer. Het bijhorend gekrassel kwam er immers uitgerekend de dag nadat de regering Michel was uitgeroepen tot de beste regering in 25 jaar. Door zichzelf, maar toch.

Nog meer gekrassel kunnen we verwachten nu werkgeversorganisaties pleiten voor economische migratie. Het is ook godgeklaagd: terwijl Francken Theo met het zweet onder de oksels aan Fort Europa bouwt, laten UNIZO en VBO doodleuk de ophaalbrug neer.

Cocaïne

Gelukkig staan we wat betreft de vrije handel van goederen een heel stuk verder. Zeker in Antwerpen, waar cocaïneboeren welhaast sneller voet aan grond krijgen dan vastgoedbonzen. En dat wil wat zeggen.

Het is godgeklaagd. Terwijl Francken Theo met het zweet onder de oksels aan Fort Europa bouwt, laten UNIZO en VBO doodleuk de ophaalbrug neer

Burgervader Bart De Wever wedt in Antwerpen op een ander paard: cannabis. Zijn genadeloze war on drugs tegen cannabis levert jaar in jaar uit een persconferentie op met stijgende cijfers over gasboetes voor blowers. Een gegarandeerd peilingpiekmomentje, maar terwijl, zo lezen we in De Standaard, infiltreren drugscriminelen die rijk zijn geworden met cokehandel in zijn stad politie, douane, justitie en bedrijfswereld. Gelukkig maar dat al die snuif in een wijde boog om 't Schoon Verdiep heen waait.

Donderdag werden de neuzen in dezelfde richting gezet: Jan Jambon, Koen Geens en Bart De Wever bogen zich samen over het Antwerps witte poeder. Nochtans stond het antwoord op de drugsoorlog maandag al op Apache. Politiecommissaris Peter Muyshondt vatte het perfect samen: ‘Wie de drugmarkt terugpakt van de criminelen, die is tough on crime’.

Alles lost zo'n legalisatie natuurlijk niet op, ook met de wel gelegaliseerde drugs zijn er immers problemen. De parallelimport waarbij generische geneesmiddelen herverpakt worden als merkgeneesmiddelen zou de sociale zekerheid jaarlijks 15 miljoen euro kosten. Dat zijn al snel 100.000 werkloze vijftigplussers die hun pensioen niet met 150 euro zien dalen.

Hetzelfde kan trouwens worden gezegd van het bedragje dat Fernand Huts, via een stroman neerlegde om 450 hectare landbouwgrond te kopen van het Gentse OCMW. Maar kritiek is natuurlijk snel gegeven. Iemand moet nog boeren in Vlaanderen.

Uitburgeren

Leggen we de gemiddelde allochtoon naast uit Vlaamse klei getrokken bonkige types als Fernand Huts, Geert Versnick of Bart De Wever, dan kunnen we niet om de conclusie heen dat die eerste een stuk minder goed ingeburgerd is in onze Vlaamse welvaartmaatschappij. In 'Zwijg Allochtoon' betoogt Rachida Lamrabet dat de enige goede moslim een onzichtbare moslim is. Wie een gekleurde farse bek opzet, wordt gelijk gecriminaliseerd.

15 miljoen euro? Dat zijn al snel 100.000 werkloze vijftigplussers die hun pensioen niet met 150 euro zien dalen

Dat gevoel overvalt Apache ook wel eens. Eigenlijk wel vaker. Misschien zijn we wat aan het uitburgeren. Of het komt omdat onze redactie in het midden van de Turnhoutsebaan ligt. Wie zal het zeggen?

Misschien het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Dat liet weten dat een onderzoek dat racisme in winkels blootlegt, gekleurd is wegens uitgevoerd door een gekleurde onderzoekster. Neutraler dan wit kan een mens niet zijn.

Of het moet Saddam Hoesein zijn. De man mag er dan al niet hebben uitgezien toen hij door de Amerikanen, driftig op zoek naar kernwapens, uit een put werd gehaald, zijn invloed reikt nog steeds ver: het gros van de bevelhebbers van IS komt uit zijn geheime diensten.

In zijn boek 'Jihadi's in België' toont criminoloog Paul Ponsaers overigens aan dat de historische lijnen nog een eind verder terug lopen. Zo wordt terreur teruggebracht tot wat het werkelijk is: zeer brutale criminaliteit.

Kwestie van ons imago als azijnpissers af te schudden, maken we er tot slot een punt van de week af te sluiten met goed nieuws. De openbare zender mag dan al besparen op klinkers, niet op onderzoeksjournalistiek. Je moet ze maar vinden: 'Harvey en Irma, niet alleen orkanen maar ook al 75 jaar lang getrouwd.'

Tot genoegen!

LEES OOK