Over vastgoedburgemeesters, onderwijs en zieke asielzoekers

3 september 2017 Jan Walraven
koksijde gaetan ducatteeuw
De Koksijdse burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) verdiende 200.000 euro dankzij vastgoedhandel met voorkennis in z'n eigen gemeente. (Foto Gaetan Duccatteeuw - <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Creative Commons licentie</a>)

De burgemeester spant wel de kroon. Hij boekte maar liefst 200.000 euro winst in 1,5 jaar tijd, en dat dankzij één luttele villa. Sinds het zomerakkoord weten we echter dat de Open Vld helemaal geen moeite heeft met bijklussende zestigplussers. Voorzitter Gwendolyn Rutten hulde zich derhalve in stilzwijgen. Net als de rest van politiek Vlaanderen trouwens.

koksijde gaetan ducatteeuw
De Koksijdse burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) verdiende 200.000 euro dankzij vastgoedhandel met voorkennis in z'n eigen gemeente. (Foto: Gaetan Duccatteeuw -

Terug naar school

Minder stil wordt het in de binnenlandse klaslokalen. De schoolpoorten openden vrijdag opnieuw hun deuren. Dé gebeurtenis van het jaar als we de site van VRT NWS mogen geloven. Ze wijdden er ginds zelfs een heuse liveblog aan.

Onmisbaar, die flitsende beelden van Filip en Mathilde die eindelijk hun kinderen weer aan de school kunnen toevertrouwen, of van BV’s die kinderen helpen oversteken. Een kwestie van de bezorgde, internetwijze grootmoeders met een gerust hart de voormiddag te laten doorkomen.

Straalden de leerkrachten vandaag van levensvreugd, dan verging het de inlandse schapenpopulatie heel wat minder. Het Offerfeest viel dit jaar samen met de eerste schooldag, en dat was voor een aantal azijnpissers voldoende om een hoop zure tweets te versturen over ziekteverzuim.

Straks krijgen we op de openbare omroep beelden te zien van vrouwen met een hoofddoek! VRT NWS past maar beter op, want zoals we deze week konden leren van minister Homans is zo’n hoofddoek blijkbaar allesbehalve neutraal. Lachende blonde meisjes op hun eerste schooldag, dat dan weer wel.

Nieuwkomers

Met ons onderwijs is er trouwens heel wat mis. Dat vindt tenminste kunstenaar Jan De Cock. Te veel op puur economische leest geschoeid, schrijft hij in een open brief aan onderwijsminister Crevits.

Tegelijk werkt ook het onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) niet zoals het zou moeten. Te veel gescheiden van het regulier onderwijs komen OKAN-leerlingen niet in de juiste afstudeerrichtingen terecht en haalt bijna de helft van hen de secundaire eindmeet niet. Crevits gaat maar beter eens op werkbezoek in Zweden, waar dat onthaalonderwijs wel effectief nieuwkomers op weg zet.

Dat we niet al die nieuwkomers met open armen ontvangen, was wellicht al duidelijk. Deze week werden we echter nog eens met de neus op de feiten gedrukt: West-Europa stuurt zieke asielzoekers terug naar de Balkanlanden, waar ze vervolgens in mensonterende omstandigheden moeten zien te overleven.

Het is niet het enige asielschandaal dat deze week boven water kwam, in De Standaard konden we lezen dat Italië een geheime deal heeft afgesloten met Libische mensensmokkelaars. De daling van het aantal mensen dat de oversteek naar Italië maakte, kwam er dus niet dankzij de zo fel bewierookte gedragscode voor ngo's.

Niets aan de hand vond staatssecretaris Francken, Khaddafi deed toch net hetzelfde?

Harvey

Maar goed, gelukkig konden we ons deze week ook warmen aan een rist hoopgevende verhalen over moed, zelfredzaamheid en optimisme in tijden van grote miserie. De ramp in Houston haalde meermaals alle voorpagina's, de emotionele verhalen lagen er voor het rapen.

Dat deze ramp eigenlijk al jaren in de sterren stond geschreven, lazen we dan weer wat minder, terwijl de overstroomde Indiase steden het etiket "vergeten ramp" kregen opgespeld. India had maar een man als Trump moeten verkiezen.

Tenslotte moeten we - enigszins met tegenzin - terugkomen op de rel van vorige week, u weet wel, die van de geradicaliseerde kleuters. Nee, we volgden de drie gevaarlijkste kleuters van het land niet op hun eerste schooldag. Het had nochtans mooi kunnen zijn.

We blijven wie we zijn: de droogstoppels van Apache die verder kijken dan de rel van de week terwijl de sociale media al in brand staan voor een volgende. Wat blijkt nu, de lokale veiligheidscellen, waarbinnen informatie over geradicaliseerde kleuters in vertrouwen gedeeld zou moeten worden, steunen op wankele juridische fundamenten.

Welkom in België.

LEES OOK
Tom Cochez / 25-11-2018

Waar vrouwen tussenkomen, is het genoegzaam bedorven

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met vrouwenhandel in de provincie, Joke Schauvliege en de Bourgondische coalitie
Wikifrits
Tom Cochez / 17-11-2018

Geen parel dient bij nacht gekocht, geen vrijster bij de kaars gezocht

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met transparante liberalen, Jan Penris en Francken Theo
model-1912538_1280
Tom Cochez / 11-11-2018

Groene krieken worden rood, kleine kinders worden groot

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met Jan Jambon, het cordon en de gouverneursgrap
boy-633014_1280