Over eieren, vuur, furie en Gentse OCMW-gronden

 Leestijd: 3 minuten0

Beter een half ei dan een lege dop, durft iemand die van minder bekende spreekwoorden houdt wel eens te beweren. Al zal het dan wellicht niet deze week geweest zijn. De fipronil-crisis beheerste alle Belgische en Nederlandse voorpagina’s, en de paniek heeft ondertussen ook vijftien andere Europese landen bereikt. Zelfs in Hongkong zijn er fipronil-eieren gevonden. Waarin de Lage Landen groot kunnen zijn!

De economische schade mag dan al in de ettelijke miljoenen worden geraamd, en onze vaderlandse politici mogen door onze buitenlandse collega’s als kippen zonder kop bestempeld worden, er zijn ook een hoop bedrijven en organisaties die er als de kippen bij zijn (ja!) om een graantje mee te pikken (jaja!) van de nieuwe voedselcrisis. En, we geven het ruiterlijk toe, ook voor onze beroepsgroep is het fipronil-schandaal een welgekomen afwisseling in tijden van surfende honden en andere komkommers.

Armageddon

Al is er van een echte komkommertijd misschien niet bepaald sprake wanneer de president van de Verenigde Staten ongeziene “fire and fury” belooft aan de Noord-Koreanen. The Donald koos de verjaardag van de atoombomaanval op Japan uit om ons er aan te herinneren wat een onderkoelde, beredeneerde staatsman hij wel is. Ahum.

Een op Trump gelijkende opblaasbare kip tijdens een betoging in de Verenigde Staten (Foto: Joe Flood)

Of Trump in staat is tot de-escalatie hopen we met z’n allen binnenkort te ontdekken. Millennials vangen alvast een glimp op van het gevoel om onder de constante dreiging van een nucleair armageddon te leven. Straks krijgen we er nog een comeback van Doe Maar bovenop. Bedankt, Donald en Kim!

Huts

Begin deze week deden we uit de doeken hoe Fernand Huts, samen met Marc Coucke toch een beetje de Donald Trump van Vlaanderen, via zijn Luxemburgse vennootschap voor een prikje gronden kocht van het Gentse OCMW. Een buitenkansje voor de clan Huts, en dat hebben ze op vreemde manier aan de EU te danken. Krabt u zich nu in het haar? Geen nood, we doen het helemaal uit de doeken.

Hoe Fernand Huts profiteert van de Europese begrotingsregels

Hoe er in EU-lidstaat Polen gemorreld wordt aan de rechtstaat, laten we dan weer uitleggen door een bekwame schriftgeleerde. Geen plezante zomerlectuur, maar dat het hier plezant zou zijn, heb je ons dan weer nooit horen beloven.

Plezanter wordt het er ook zeker niet op, want we lieten deze week ook een aantal experts hun licht opsteken over terugkerende Syriëstrijders. U had er misschien nog niet aan gedacht, maar hun gevangenisstraf zal ook ooit ten einde komen. En wat dan? Wel, dat is voer voor discussie.

Discussie

Discussie, het is de brandstof van onze democratie! Het zomerakkoord dat de trotse regering Michel voorstelde voor ze zich ging amuseren op Tomorrowland, biedt nog steeds voer voor debat. Wij waren al bijna vergeten dat deze regering tot akkoorden kon komen, maar dat geldt duidelijk niet voor iedereen. Ditmaal zijn het de werkgevers die aan de intussen tot op de naad versleten alarmbel hangen.

Volgens Unizo en NSZ is het oneerlijke concurrentie dat wie vier vijfde werkt of gepensioneerd is onbelast zal kunnen bijverdienen. “Als bijverdienen in alle sectoren mag, nemen we juridische stappen,” zei Unizo-opperhoofd Karel Van Eetveldt aan onze redactie. Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA), die voor het tweede jaar op rij tot Vlaams kampioen betaalde mandaten werd gekroond, spitst maar best z’n oren.

Toch zijn het opnieuw onze Waalse vrienden die de absolute kroon spannen. Maar liefst zes van de zeven nieuwe Waalse ministers vergat vorig jaar al hun mandaten aan te geven. Straf, want die nieuwe Waalse regering van MR en CDH kwam er net omdat de PS een gebrek aan transparantie en ethiek tentoonspreidde. Als de boeren niet meer klagen en de pastoors niet meer vragen, dan nadert het einde der dagen.

Met de Orde van Malta durven we dan weer niet al te veel lachen. Een streng katholieke orde met wortels in de middeleeuwen die opduikt in Kazachgate, we hebben als afvalligen al voor minder onze nachtrust gelaten. Al blijken ook niet-gelovigen van dienst te kunnen zijn voor de orde. Zolang het maar discreet gebeurt. Er is ook voor ons nog hoop. Hosanna!

Oxycodon

Begrijpt u niet hoe wij nog steeds hoopvol kunnen zijn, maar zakt de moed u bij het lezen van al dit fraais eerder in de schoenen? We raden een duik in het vakantiezwembad aan, of een ochtendlijke boswandeling. Grijp vooral niet naar de medicijnenkast, en al zeker niet naar Oxycodon. Het verslavende geneesmiddel is aan een opmars bezig in ons land. Een drama, noemen experten het. Oeps. Nu doen we het opnieuw.

Laat het toch maar niet te veel aan uw hart komen. Er gebeuren ook nog lovenswaardige dingen! Mensen aan een job helpen bijvoorbeeld. De VDAB heeft wel nog wat werk aan de winkel, maar dat lijkt ons net een voordeel, als je mensen aan het werk wil helpen. Kijk, goed nieuws, we kunnen het ook, als we maar hard genoeg ons best doen.

Auteur: Jan Walraven

Jan Walraven schrijft sinds 2015 voor Apache. Behalve journalist is hij ook redactiecoördinator bij Apache. Zijn boek, ‘De diefstal van de eeuw’, over privacy en de tentakels van technologie, verscheen in 2018 bij Van Halewyck.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid