Burgemeester en vastgoedbaron in Koksijde: ‘Wat is het probleem?’

 Leestijd: 2 minuten5

De burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open Vld) is actief als vastgoedontwikkelaar in zijn eigen gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van Apache. Als burgemeester heeft hij voorkennis. Zijn meerderheid kan gemeenteplannen aanpassen aan zijn persoonlijke belangen. Volgens Vanden Bussche zelf is de combinatie burgemeester-bouwpromotor geen probleem: “Dat gebeurt in heel veel gemeenten.”

Met zijn vastgoedmaatschappij Domus Marcus ontwikkelde Marc Vanden Bussche zeker drie grootschalige woningbouwprojecten in Koksijde. Het gaat om appartementencomplexen met in totaal 339 woonzorgappartementen voor ouderen.

Van notaris tot bouwpromotor

Vanden Bussche is bezig aan zijn drieëntwintigste jaar als burgemeester van Koksijde. Tot 2014 zetelde hij ook in het Vlaams Parlement. Hij kwam sinds 1995 uit voor Open Vld, eventjes Lijst Dedecker en daarna weer Open Vld. Eerder raakte Vanden Bussche in opspraak door zijn voorstel om vluchtelingen in zijn gemeente een zwembadverbod op te leggen.

Hij combineerde het burgemeestersambt al langere tijd met zijn activiteiten als notaris, maar sinds 2012 houdt hij zich ook bezig met de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten, samen met zakenpartner Marc Paeleman. Op dit moment heeft Vanden Bussche zeker drie appartementencomplexen in de gemeente Koksijde op zijn naam staan, waarvan twee nog in aanbouw: La Vigie, Zuiderduin en Beukenhof.

De projecten worden gerealiseerd via de vennootschappen Domus Marcus, Skyline Europe en Belgian Land Company, die de bouwprojecten onderling uitwisselen. Officieel staat alleen Domus Marcus op naam van Marc Vanden Bussche, maar alles wijst er op dat de banden tussen de bedrijven onderling zo nauw zijn dat de scheiding vooral op papier bestaat.

De drie woonzorgcentra van burgemeester Vanden Bussche en zijn zakenpartner Marc Paeleman. (Foto: (c) Stef Arends / Apache)

La Vigie

Begin dit jaar werden er 99 zogenaamde ‘assistentiewoningen’, appartementen met zorg aan huis voor senioren, opgeleverd op het terrein van villa La Vigie, een monumentaal pand uit de Eerste Wereldoorlog. De villa zelf werd omgebouwd tot gemeenschapscentrum van het complex.

De verkoop van de appartementen loopt via Skyline Europe van vastgoedmagnaat Marc Paeleman — die ook actief is bij de ontwikkeling van Nieuw Zuid in Antwerpen — maar op foto’s van de bouw van het appartementencomplex is te zien dat Domus Marcus, de firma van Marc Vanden Bussche, optreedt als bouwheer.

De vennootschap Domus Marcus was tot 2005 actief onder de naam ‘Marc Vanden Bussche Notaris’. Sindsdien zijn de activiteiten verschoven naar bouwpromotie, en bezit Marc Paeleman 50% van de aandelen.

Een van de pluspunten waarmee de woonzorgappartementen van La Vigie worden aangeprezen is de nabijheid van gemeentelijk golfterrein Ter Hille. Dat werd tussen 1999 en 2014 door de burgemeester aangelegd met 15 miljoen euro overheidsgeld.

Villa La Vigie tijdens de bouw van het appartementencomplex, met Domus Marcus als bouwheer en Skyline Europe als verkooppunt. (Foto: (c) Deia Urbex)
Facebookposts van het bedrijf dat een van de appartementencomplexen in opdracht van ‘Domus Marcus’ bouwde. (Foto: (c) Stef Arends / Apache)

De projecten van Skyline Europe en Domus Marcus wisselen geregeld onderling van eigenaar. Op de Facebookpagina van Bouwonderneming Christiaens, verantwoordelijk voor de bouw van het complex, is op 7 januari nog te lezen dat de werken worden uitgevoerd in opdracht van Domus Marcus, terwijl na de afronding van het bouwproces ‘bouwheer Skyline Europe’ bedankt wordt voor het vertrouwen.

Skyline Europe en Domus Marcus zijn gevestigd op hetzelfde adres, met hetzelfde telefoonnummer, en hebben vrijwel hetzelfde logo met dezelfde slogan. Skyline Europe treedt in het openbaar op als bouwheer en verkoper, maar op de openbare aankondigingen op de percelen waar gebouwd wordt, staat het bedrijf van Vanden Bussche wel vermeld.

twee logo's-01

Het logo van Domus Marcus is bijna gelijk aan dat van Skyline Europe.

Home Mathilde Schroyens/Zuiderduin

Een ander project van Vanden Bussche is de verkaveling en ontwikkeling van het terrein van het voormalige Home Mathilde Schroyens, een van de Antwerpse vakantieverblijven waar tot en met 2013 zeeklassen werden georganiseerd.

Het terrein werd verkocht aan de Belgian Land Company (Belanco), een ander bedrijf van Vanden Bussches zakenpartner Marc Paeleman. Nu is het echter, te zien aan een openbare vergunningsaanvraag, in handen van Domus Marcus. Ook hier worden assistentiewoningen gebouwd, 141 in totaal, onder de projectnaam Zuiderduin.

Een vergunningsaanvraag van de firma Domus Marcus voor de bouw van assistentiewoningen op het terrein van Home Mathilde Schroyens. (Foto: (c) Stef Arends / Apache)

Het is opvallend dat het domein Home Mathilde Schroyens door de privéfirma van Vanden Bussche wordt ontwikkeld. Ten tijde van de verkoop ervan aan Marc Paelemans Belanco maakte de gemeente Koksijde gebruik van het gebouw. De gemeente had het in bruikleen van de stad Antwerpen voor de tijdelijke huisvesting van een school en de brandweer.

Een eventuele aankoop van het terrein door de gemeente Koksijde werd destijds besproken, maar door het Koksijdse gemeentebestuur afgewezen. Dat de grond nu uitgerekend door burgemeester Vanden Bussche zelf wordt verkaveld en bebouwd roept vragen op over de belangen die destijds meespeelden bij de beslissing van het gemeentebestuur.

Geconfronteerd met de feiten bevestigt Vanden Bussche zijn belangen in de vastgoedprojecten, en geeft hij te kennen ook betrokken te zijn bij de bouw van appartementencomplex Beukenhof, dat volgens openbare aankondigingen door Skyline Europe wordt ontwikkeld.

Volgens Vanden Bussche is het echter niet vreemd voor een burgemeester om zich in zijn eigen gemeente met vastgoedprojecten bezig te houden: “Het gebeurt toch heel dikwijls dat burgemeesters of schepenen investeren binnen hun eigen gemeente? Als er wordt gesproken over bouwvergunningen beslis ik daar niet over mee.”

Auteur: Stef Arends

Stef Arends volgde de bachelor Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven en de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Hij maakt verhalen met tekst en video, waarvan er een aantal te zien zijn op vimeo.com/stefarends.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books