‘De tijden dat werken ons geestelijk ziek mag maken, liggen achter ons’

 Leestijd: 6 minuten

3

Deze zomer wordt achter de schermen bepaald wie in België zwaar werk verricht en bijgevolg vroeger met pensioen mag. Een belangrijk twistpunt tussen de vakbonden en werkgeversorganisaties zijn de mentaal zware beroepen. Die zijn namelijk niet meetbaar. Soraya, een jonge ambulancier, denkt niet dat ze het beroep tot aan haar 67ste kan uitoefenen.

Het is rustig deze namiddag op de ambulancecentrale in het ziekenhuis AZ Heilige Familie van Rumst. Een ervaren werknemer houdt een siësta in de sofa terwijl de dispatcher de wacht houdt bij de planning. Elk moment kan de bel afgaan, het signaal dat iemand dringend medische hulp nodig heeft. Twee kleine slaaplokalen met stapelbedden zijn de plekken waar de ambulanciers ’s nachts hun shift doorbrengen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden