Wetenschappelijke uitgevers schatrijk dankzij publiek geld

 Leestijd: 2 minuten

5

Open access had de prijs voor wetenschappelijke informatie aanzienlijk moeten verlagen, maar die belofte is vooralsnog niet ingelost. Wetenschappelijke uitgevers maken nog altijd gigantische winsten met onderzoek dat door belastingcenten gefinancierd is. Een onderzoek door onze vrienden van Follow The Money.

Zelfs de rijkste universiteit ter wereld is het zat. In 2012 al stuurde de adviesraad van Harvard University een alarmerende memo naar de ruim 2.100 professoren en wetenschappelijke medewerkers van haar faculteiten. Publiceer jullie werk voortaan zoveel mogelijk in open access-publicaties, in plaats van in de tijdschriften van wetenschappelijke uitgevers, riep de adviesraad op. “De situatie is onhoudbaar.” De abonnementen op die prestigieuze titels drukten met 3,5 miljoen dollar te zwaar op het budget van de bibliotheek. In zes jaar tijd waren de abonnementsprijzen met maar liefst 145 procent gestegen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden