Voor Vlaamse regering staan bossen vooral in de weg

 Leestijd: 2 minuten

7

De boskaart van Joke Schauvliege is het perfecte voorbeeld van hoe het algemeen belang moet sneuvelen voor vele kleine private belangen. De complete onkunde doet vermoeden dat het nooit echt de bedoeling was om 12.000 hectare waardevol, kwetsbaar bos te beschermen.

Ter herinnering: al in 2011 kondigde minister Schauvliege aan dat ze een plan van aanpak klaar had. Wat Schauvliege met ‘klaar’ bedoelde, wisten we pas op 31 maart van dit jaar. De kaart die de milieuminister op tafel legde, en die door de voltallige Vlaamse regering werd goedgekeurd, bevatte nog steeds “foutjes”. Dat werd ook niet onder stoelen of banken gestoken. Integendeel: het waren de “anderen” die tijdens het openbaar onderzoek de kaart helemaal op punt zouden mogen stellen.
Ambitieus ondernemerschap
Dat de kaart pas echt een hete aardappel werd nadat de Confederatie Bouw aan de alarmbel trok, zegt veel over hoe deze minister en de meerderheid naar het natuurbeleid kijken. Een bos als noodzakelijk kwaad dat vooral bouwpromotoren niet te veel mag storen in hun ambitieuze plannen. Het is dan wel weinig verbazingwekkend dat de Limburgse afdeling van VOKA, met een vertegenwoordiger van transportbedrijf H. Essers in het bestuur, een euforische tweet plaatste over het schrappen van de boskaart.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden