De verschroeiende tango tussen media en politiek

 Leestijd: 5 minuten

7

De stembusgang in Frankrijk leert wat het gros van de voorbije stembusgangen in de Westerse wereld eigenlijk ook al leerden: het vertrouwen in de klassieke politieke partijen is op sterven na dood. Van de weeromstuit krijgt eender welke alternatieve beweging die opstaat, fake of niet, de wind in de zeilen.

Maar zijn er gegronde redenen om aan te nemen dat politieke partijen vandaag minder geloofwaardig zouden zijn dan een paar decennia terug? Of ligt het helse tempo waaraan de tango tussen politiek en media wordt gedanst mee aan de basis van de vertrouwenscrisis waarop alternatieven momenteel groeien en bloeien?
Zendtijd
“C’est la faute aux médias”. Een dame die de kandidatuur van François Fillon steunde zei het gisterenavond tijdens de debatten op TF1 zonder verpinken. Ze had het niet, zoals Mia Doornaert vrijdagavond in De Afspraak, over de lachwekkende suggestie van een groot complot tegen de rechtse, katholieke kandidaat François Fillon, gesmeed op de redactievloer van het satirische blad Le Canard Enchainé.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden