‘Politici knijpen elkaar vandaag de strot dicht’

 Leestijd: 8 minuten

2

Parijs, kort voor Pasen. Nog voor de aanslag op agenten op de Champs-Elysées van gisteravond. Hier en daar strooit de stad met zachtheid: in de parken, onder de zon en de lentebloesems, op de terrassen waar mensen de benen uitstrekken voor een kop koffie of apéro na het werk. Elders blijven eeltplekken, zeker na de terreur van november 2015. In grote musea als het Louvre en Beaubourg kom je er niet meer in zonder eerst je rugzak te scannen. Alles wat maar een beetje Joods is, wordt streng bewaakt door soldaten.

Op Goede Vrijdag is het hart van de stad – het plein voor de Notre-Dame – nog zorgvuldiger afgeschermd dan anders: dranghekken, politiepatrouilles, fouilles. De schrik voor nog een aanslag, een zoals in Nice of Berlijn, zit er diep in. Sommige toegangspoortjes langs de Seine zijn afgesloten, in alle vrijheid door Parijs kuieren, wordt een bezigheid uit een ver verleden. Soms lijkt het zelfs alsof er meer sirenes dan vroeger door de straten loeien.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden