Demir wil geen grote waakhond voor mensenrechten

 Leestijd: 4 minuten

2

Ondanks beloftes aan de VN heeft België nog steeds geen nationale mensenrechtenorganisatie. CD&V en N-VA raken het maar niets eens over de structuur, het takenpakket en het aantal personeelsleden. “Als ex-Amnesty-activiste staat Zuhal Demir er borg voor dat het mensenrechtenmechanisme er deze legislatuur komt”, zegt woordvoerder Luc Demullier, maar de nieuwe beleidsnota toont volgens Amnesty International zelf veel minder engagement.

N-VA en CD&V hebben gisteren dan wel de strijdbijl begraven met een symbolische handdruk van voorzitters Bart De Wever en Wouter Beke, het heeft nooit echt geboterd tussen de kibbelende regeringspartijen. De oprichting van een nationaal mensenrechtenmechanisme ligt bijzonder gevoelig. Zowel het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) als dat van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) houden de lippen stijf op elkaar als het gaat over de concrete invulling en timing ervan.
Waakhond
Momenteel heeft België geen nationale organisatie die toeziet op de naleving van de mensenrechten. De bestaande mensenrechtenorganisaties zoals Unia, Myria en het Instituut voor de Gelijkheid van vrouwen en mannen, volgen wel een aantal thema’s op, maar niet allemaal. Een overkoepelend orgaan moet hiaten tegengaan.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden