Koro 20 maart ’17

 Leestijd: 1 minuut

1

Al die godsdiensten en geloven, een mens wordt er knettergek van. In Koksijde stond vrijdagavond een Joods vakantiecentrum in brand, maar de aanwezigen mochten de brandweer niet bellen, want op sabbat mogen zij geen elektrische toestellen bedienen. Tot een kokkin met meer verantwoordelijkheidsgevoel dan religie toch maar een seintje gaf aan de pompiers. Eind goed, al goed.

Toen ik net in Antwerpen woonde, huisde er in het appartement boven mij een jonge Engelsman die voor rabbijn studeerde. Op sabbat bleef steevast de voordeur van het blok openstaan, al vroor het tien graden, want ze mogen niet op de bel drukken. Er was toen nog postbedeling op zaterdag. Als de jongeman op zaterdag een brief kreeg, klopte hij op mijn deur en gaf mij de brief. Ik werd dan verondersteld het spel mee te spelen (wat met mijn theateropleiding geen probleem was) en te zeggen “Hah, een brief! Ik zal hem eens snel open maken. En weet je wat? Ik lees hem gelijk voor.” Opgewekt besteeg de rabbijn in spe vervolgens de trap naar zijn woonst.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden