Poolse oppositie vreest doofpot rond mogelijk misbruik EU-subsidies

 Leestijd: 2 minuten

0

Polen verkeert in een democratische crisis. Naar aanleiding van een artikel dat afgelopen dinsdag gepubliceerd werd bij Apache, NRC, en het Poolse Gazeta Wyborcza, wil de oppositie een onderzoek naar mogelijke fraude met Europese subsidies door regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). In het Poolse verkiezingsjaar 2015 werd de nationale partijconventie van PiS met 153.000 aan EU-subsidies betaald, terwijl de bijeenkomst geen Europees karakter had. Volgens EU-regels mag dat niet.

“Als de beschuldigingen kloppen, heeft PiS verkiezingsfraude gepleegd en heeft de partij geen moreel recht om aan de macht te zijn in mijn land”, zegt Dorota Niedziela van de voormalige regeringspartij Burgerplatform (PO), die in 2015 de verkiezingen verloor in Polen. “We zullen er alles aan doen om een onderzoek te forceren. Het is de rol van de oppositie om hierover te praten, maar het Openbaar Ministerie moet achter hen aangaan”, zegt haar collega Rafal Trzaskowski, voormalig Europarlementariër en oud-staatssecretaris van Europese Zaken. Ook een andere oppositiepartij, Nowoczesna, overweegt een klacht in te dienen bij het Poolse Openbaar Ministerie, maar zegt er ook een hard hoofd in te hebben of dit er wel komt.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden