Verliest N-VA Europese partijsubsidies?

 Leestijd: 2 minuten

2

Deze namiddag debatteert het Europees Parlement over een hervorming van het Europese partijsysteem. Aanleiding is het aanhoudend misbruik van Europese partijsubsidies aan de rechterkant van het politieke spectrum. In 2013 misbruikte extreemrechts in Denemarken en Polen Europese partijsubsidies. In 2016 was het UKIP en de voorbije dagen berichtten Apache, NRC en het Poolse Gazeta Wyborcza over wanpraktijken bij de Conservatieve Partij ACRE.

Zowel de Europese Volkspartij (van o.a. Merkel en de CD&V), de liberalen (van Verhofstadt), de socialistische fractie en het Secretariaat-Generaal van het Europees Parlement willen het systeem radicaal hervormen. Dat betekent vooral slecht nieuws voor extreemrechts, maar kan ook gevaarlijk worden voor N-VA.
Verliest N-VA zijn Europese subsidie?
Klaus Welle, secretaris-generaal van het Europees Parlement, circuleerde de voorbije weken verschillende hervormingsvoorstellen. Al die voorstellen gaan over de voorwaarden waaraan partijen moeten voldoen om Europese subsidies te krijgen. Welle wil vooral het minimum aantal Europese Parlementsleden om een partij te kunnen vormen optrekken. Zijn voorstellen varieren van enerzijds 7 tot anderzijds 22 Europese Parlementsleden als minimumvoorwaarde.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden