Psychologische oorlogsvoering in de Nederlandse politiek

 Leestijd: 9 minuten

2

Minder dan een week voor de verkiezingen was het Turks-Nederlandse conflict voor premier Rutte de ideale aanleiding om zich nog eens voor het front van de natie als staatsman te profileren. Zonder de verkiezingen in aantocht was de spanning al via een meer elegante oplossing binnen een dag uit de lucht geweest. De zoektocht naar een gamechanger had onverwacht succes opgeleverd.

De laatste rechte lijn naar de Nederlandse verkiezingen is in zicht. De tonen worden scherper, de tegenstellingen heviger, de wederzijdse verkettering slaat toe, de ideologieën van links en rechts nemen hun posities op de barricaden weer in, termen als verbinding, samenwerking en eenheid verbloemen de conflictstof die in de Haagse politiek voor het oprapen ligt. Hoe kan er ooit een levensvatbare, nieuwe regeringscoalitie als een feniks herrijzen uit de as van deze verkiezingsstrijd?

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden