Apache wint Arkprijs van het Vrije Woord 2017

Redactie Apache
Censorship

Het Arkcomité van het Vrije Woord wil met de symbolische prijs kritische onderzoeksjournalistiek aanmoedigen:

Apache legt zich al zeven jaar toe op kritische onderzoeksjournalistiek. De website is al die tijd gefinancierd door de bijdragen van lezers en coöperanten. Apache gaat als ongebonden medium in tegen de commercialisering en de vervlakking van de gangbare nieuwsgaring. De jury wenst met de toekenning van de Arkprijs aan Apache de onderzoeksjournalistiek als geheel aan te moedigen. In de huidige politieke en maatschappelijke context komt die vorm van journalistiek steeds meer in het gedrang.

 

Hoofdredacteur Karl van den Broeck: "Deze prijs is voor ons een enorme steun tijdens een cruciale periode in ons bestaan. We zullen ons met de middelen die we hebben blijven inzetten voor degelijke onderzoeksjournalistiek."

"Ik ben sprakeloos en zeer vereerd", zegt hoofdredacteur Karl van den Broeck. "Deze prijs is voor ons een enorme steun tijdens een cruciale periode in ons bestaan. Nu zal duidelijk worden of het project Apache op lange termijn levensvatbaar is, maar we zijn door de grote steun van de afgelopen maanden en deze prijs optimistischer dan ooit. We zullen ons met de middelen die we hebben blijven inzetten voor degelijke onderzoeksjournalistiek."

Apache bevindt zich in goed gezelschap. Eerdere laureaten zijn onder andere Hugo Claus, Reinhilde Decleir, David Van Reybrouck, Wannes Van de Velde, Tom Lanoye, Jeroen Olyslaegers en Robbe De Hert. Vroeger kregen vooral schrijvers de prijs omdat zij een belangrijke rol speelden in de vrije meningsuiting. Intussen komen ook organisaties zoals De Roma en Apache in aanmerking. Het comité reikt de prijs reeds voor de 67e keer uit.

"Het is ook een speciaal moment om de Arkprijs te winnen. In 1987 kreeg De Morgen de prijs voor de reddingsactie van de lezers. Zij hebben toen hun krant gered. Dat is nu precies dertig jaar geleden", aldus van den Broeck.

De Arkprijs van het Vrije Woord wordt uitgereikt op 24 mei.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 28-02-2019

Beste Anuna, politici zijn grote pubers

Beste Anuna, er is hoop. En die schuilt in een goed bewaard geheim.
Anuna De Wever (Foto: © Nicolas Maeterlinck, Belga)
Redactie Apache / 31-12-2018

2018: het jaar van het filmpje dat alles veranderde

2018 was het jaar dat Apache zich met succes verweerde tegen doorzichtige intimidatiepogingen. Maar het was toch een filmpje uit 2017 dat voor het meeste ophef zorgde. Dank aan…
typewriter (c) Aki cc flickr
Steven Vanden Bussche / 07-06-2018

Onafhankelijke journalistiek heeft betere ondersteuning nodig

Om een kwalitatief, pluriform en onafhankelijk medialandschap te blijven garanderen, is meer steun van de overheid nodig. Momenteel is het speelveld ook niet gelijk.
commissie