VREG stelt vragen bij ambitieuze fusieplannen Kennis

 Leestijd: 3 minuten

0

Antwerps schepen Koen Kennis wil door een fusie van Eandis en Infrax tot één Vlaams nutsbedrijf komen. Dat kondigt hij aan in De Standaard. De fusie moet een besparing opleveren van 100 miljoen euro. “Dat lijkt ons een zeer ambitieuze doelstelling”, zegt de Vlaamse energieregulator VREG, die benieuwd is naar Kennis’ onderbouwing. In oktober vorig jaar was het bovendien Kennis die gelijkaardige fusieplannen torpedeerde omdat Antwerpen na een interne fusie van Eandis geen aparte tarieven zou mogen hanteren. De VREG blijft alleszins bij het standpunt dat wanneer er een fusie komt, er op termijn ook een uniform tarief gehanteerd zal worden.

Nog maar een goed halfjaar geleden was het ‘Gele Gevaar’ eventjes heel erg hip in Vlaanderen. De participatie van het Chinese staatsbedrijf State Grid in energiedistributiebedrijf Eandis zette de Vlaamse politiek op stelten, en een “A4’tje” van de Staatsveiligheid zou de Chinezen uiteindelijk buitenhouden. Tegelijk met de Chinezen verdween ook de geplande fusie van de zeven intercommunales die samen Eandis vormen, van het toneel.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden