Schulden bij de overheid, schulden bij een goede vriend

 Leestijd: 6 minuten

4

Heel wat mensen hebben schulden bij de staat in de vorm van onbetaalde belastingen of boetes. De wetgever bouwde een aantal regels in om makkelijker schulden te kunnen innen bij burgers. Dwangbevelen bijvoorbeeld, waarbij de overheid zonder tussenkomst van een rechter beslag kan leggen op eigendom, loon of uitkering. “De overheid is daar wild van, omdat het zeer snel werkt en goedkoper is”, zegt de Belgische Vereniging van Incasso-ondernemingen (BVI).

Apache schreef eerder hoe het komt dat mensen met schulden uiteindelijk vaak het drievoud van hun originele schulden moeten betalen om uit de financiële ellende te geraken. Vooral professionele invorderaars, zoals deurwaarders, incassobureaus en advocaten, verdienen aan de schulden van anderen. Sp.a-voorzitter John Crombez wil de schuldindustrie aanpakken, maar de overheid zal ook in eigen boezem moeten kijken.
Beslag zonder rechter
Steven schrok zich maandag te pletter toen hij een brief van gerechtsdeurwaarderskantoor Modero in zijn brievenbus vond. Hij kreeg vierentwintig uur de tijd om twee GAS-boetes van 55 euro voor foutief parkeren te betalen. Bij wanbetaling zouden zijn meubels in beslag worden genomen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden