Ruim 70% van muziek op Studio Brussel is van mannen

 Leestijd: 3 minuten5

Ruim zeventig procent van de muziek die gedraaid wordt op Studio Brussel wordt gemaakt door bands die volledig uit mannen bestaan. Dat blijkt uit onderzoek van Apache, naar aanleiding van de MIA’s, die vanavond worden uitgereikt en waarrond ophef ontstond omdat er amper vrouwen genomineerd werden.

Vandaag worden de Music Industry Awards, kortweg de MIA’s, uitgereikt. De aankondiging van de genomineerden zorgde voor heel wat verontwaardiging, omdat er onder de 64 genomineerden amper 10 vrouwen zijn. Muzikant en songschrijver Inne Eysermans bond de kat de bel aan. “MIA code = wit + man”, schreef ze op Facebook.

De ondervertegenwoordiging van vrouwen bij de MIA’s is niet nieuw. Dat schreef ook muziekwebsite Indiestyle:

“Er is een groot onevenwicht op vlak van gender in de muziekindustrie (…), maar het is vooral zeer betreurend hoe weinig vooruitgang er gemaakt wordt over de jaren heen. Elk jaar opnieuw verschijnen er even weinig vrouwen tussen de genomineerden en elk jaar opnieuw domineren de mannen in zowat elke tak van de industrie.”

Muzikale gids

Ondanks de opkomst van online streamingdiensten, blijft radio bijzonder populair. Uit de laatste CIM-cijfers blijkt dat radio dagelijks 80 procent van de Vlamingen bereikt. De gemiddelde Vlaming consumeert dagelijks 3 uur en 37 radio.

Apache vroeg zich af of hoe het zit met het genderevenwicht op de radio van de openbare omroep en of mannen meer airplay krijgen dan vrouwen. We keken naar Studio Brussel omdat de zender de ambitie heeft een ‘muzikale gids’ te zijn, aldus de website van de VRT: “Hij wil zijn luisteraars nieuwsgierig maken en laten proeven van nieuwe muziek. Studio Brussel is de trendzetter.”

(Foto: Reporters © Danny Gys)

(Foto: Reporters © Danny Gys)

70 procent

Vorige week hielden we gedurende 24 uur in de gaten of de nummers gedraaid op Studio Brussel gemaakt werden door mannen, vrouwen of gemengde bands.

204 van de 286 gedraaide nummers waren nummers van bands die volledig uit mannen bestaan, mannelijke soloartiesten inclusief. Dat is ruim 70 procent. Een kleine 20 procent was muziek van gemixte bands.

Resultaten

71,3 % muziek van mannen

9,4 % muziek van vrouwen

19,2 % muziek van gemixte bands

27 nummers waren van vrouwelijke soloartiesten en bands die volledig uit vrouwen bestaan. Dat is ruim 9 procent of iets meer dan één nummer per uur.

In de categorie ‘gemixt’ namen we zowel bands op met minstens één vrouw in de bezetting als eenmalige samenwerkingen tussen producers en zangeressen. Dus zowel ‘Memory’ van Warhaus als ‘One Dance’ van Drake featuring Wizkid en Kyla, vallen binnen deze categorie.

Kwaliteit

“De muziekmarkt is heel mannelijk en dat vertaalt zich in ons muziekaanbod”, verklaart VRT-woordvoerder Hans Van Goethem het genderonevenwicht in de playlist van Studio Brussel.

“Het voornaamste selectiecriterium is kwaliteit. Die wordt zeker ook door vrouwelijke artiesten aangeleverd. Alleen zijn ze in aantal, globaal binnen de muzieksector, minder vertegenwoordigd”, aldus Van Goethem.

VRT: “De muziekmarkt is heel mannelijk en dat vertaalt zich in ons muziekaanbod.”

Geslacht als parameter hanteren bij de selectie van het muziekaanbod vindt Van Goethem niet de juiste oplossing. “Studio Brussel heeft wel andere initiatieven die oog hebben voor meer vrouwelijkheid.” Hij wijst op de programma’s Charlotte de Witte en Engelen & Chedraoui die door vrouwelijke muziekpersoonlijkheden gepresenteerd worden.

Hotshot

De hotshot van de laatste 18 weken

De hotshot van de laatste 18 weken

Een ander initiatief dat volgens Van Goethem al veel vrouwelijke artiesten aan een opstap geholpen heeft, is de wekelijkse ‘hotshot’, de single die Studio Brussel extra aanprijst. “De voorbije maanden zaten daar regelmatig vrouwelijke artiesten tussen.”

Nochtans is het al van augustus geleden dat een nummer van een vrouwelijke artiest hotshot van de week was. De laatste zes maanden kwamen 20 van 25 hotshots van bands die volledig uit mannen bestaan.

Het laatste half jaar was twee keer een nummer van een vrouwelijke artiest hotshot: Florence + The Machine en Coely. Drie keer viel die eer te beurt aan artiesten uit gemengde bands: The XX, Drake featuring Rihanna en St. Grandson.

Mannelijke sector

De resultaten van ons onderzoek verbazen Bieke Purnelle niet. Zij is co-directeur van kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen RoSa vzw en werkte vroeger als muziekmanager. “De muzieksector zelf is, zeker als het gaat over alternatieve popmuziek, een heel mannelijke sector”, zegt Purnelle. Ze wil dus zeker niet gezegd hebben dat het probleem enkel bij Studio Brussel ligt.

Bieke Purnelle: “VRT televisie levert inspanningen om meer vrouwelijke experts aan het woord te laten. Wat houdt VRT tegen om dit ook in de rest van het aanbod toe te passen?”

Volgens Purnelle heeft de openbare omroep wel de taak om oog te hebben voor gelijke kansen. “Ze doen dat ook, maar niet op alle fronten, en dat is jammer.” Ze geeft het voorbeeld van VRT televisie. “Je merkt dat daar bewust inspanningen worden geleverd om bijvoorbeeld meer vrouwelijke experts aan het woord te laten. Wat houdt hen tegen om dit ook in de rest van het aanbod toe te passen?”

Rolmodellen

“Als je nooit een vrouwelijke expert op tv ziet, is het moeilijk om je voor te stellen dat dat überhaupt mogelijk is”, zegt Purnelle. “Het gaat dus over beeldvorming en rolmodellen. Dat belang is door meerdere studies onderbouwd. Voor muziek gelden wat dat betreft geen andere regels dan voor andere sectoren.”

Purnelle: “Mij moet je niet wijsmaken dat er bij meisjes minder talent aanwezig is.”

Het is een vicieuze cirkel volgens Purnelle: “Hoeveel meisjes komen op het idee om rockgitaar, bas of drum te gaan spelen? Niet dat dat per se moet, maar mij moet je niet wijsmaken dat er bij meisjes minder talent aanwezig is. Vandaar het belang van rolmodellen.”

Purnelle denkt wel dat het bewustzijn over het genderonevenwicht binnen de muzieksector groeit. “Het zou fijn zijn als de sector daar zelf eens bij zou willen stilstaan. Je moet een sector haar eigen tools laten ontwikkelen om zoiets aan te pakken.”

 

Auteur: Lisa Develtere

Lisa Develtere volgde na haar master Internationale Betrekkingen aan de KULeuven een opleiding fotografie. Ze is sinds 2011 aan de slag als freelance journalist en fotograaf en schrijft vooral over sociale en milieu-thema’s.

Word lid

Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu nog aan 6,66 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books