Persvrijheid: stem mee voor de winnaar van De Pen van Apache

De Pen van Apache_omslag2

Daarom reiken we De Pen van Apache uit, een prijs waarmee we een journalist(e), een medium of een organisatie bekronen die zich verdienstelijk maakt in de strijd voor de vrijwaring van de persvrijheid en/of de onderzoeksjournalistiek. We doen dat samen met PEN Vlaanderen, de auteursvereniging die ijvert voor vrije meningsuiting, vrede en internationale verstandhouding.

De Pen van Apache wordt op 7 februari uitgereikt op De Nacht van Apache in De Roma, Antwerpen. De winnaar ontvangt - naast de felbegeerde pen - een kunstwerk van Anne-Mie Van Kerckhoven. Dat werk focust op Giordano Bruno, "de martelaar van de vrije gedachte", die door de Inquisitie op de brandstapel werd gezet omdat hij een aanhanger was van de theorie van Copernicus; dat de aarde rond de zon draait en dus niet het centrum van het universum is.

Met veel trots stellen we de genomineerden voor De Pen van Apache voor. Wil jij graag stemmen op een van de genomineerden? Dat kan! Stemmen kan via het formulier onderaan. Je kan slechts één winnaar aanduiden en één stem uitbrengen.

Chris De Stoop

Chris-De-Stoop-4
Chris De Stoop

Chris De Stoop werkte ruim 30 jaar voor Knack, waar hij een duizendtal artikels schreef, en ging vaak tot het uiterste voor spraakmakende en indringend fictie en non-fictie. Zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer over vrouwenhandelaars veroorzaakte heel wat beroering. Netwerken werden ontmanteld, parlementaire onderzoekscommissies opgericht, nieuwe wetten gestemd. Ook zijn andere boeken veroorzaakten vaak tumult in binnen- en buitenland.

Hij won een Gouden Uil Publieksprijs en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Chris De Stoop schopte toppolitici een geweten, werd ontvoerd in Albanië, en maakte een tocht met weeskinderen tijdens de genocide in Rwanda. In zijn meest recente boek Ex-reporter neemt hij afscheid van de geschreven pers met een bundeling van zijn beste reportages, en neemt hij de evolutie van de journalistiek op de korrel.

ICIJ

BELGIUM POLITICS CHAMBER COMMISSION FINANCE AND BUDGET
Alain Lallemand, Lars Bové en Kristof Clerix tijdens een hoorzitting over LuxLeaks (Foto: Belga © Laurie Dieffembacq)

Het International Consortium of Investigative Journalists is een netwerk van 190 journalisten in 65 landen. De journalisten werken samen aan globale thema's met een enorme impact wereldwijd. Denk maar aan de Panama Papers, SwissLeaks, LuxLeaks en Offshore Leaks, die het consortium naar buiten bracht.

Tijdens een zitting van de bijzondere Kamercommissie over de Panama Papers kregen de Belgische ICIJ-journalisten Kristof Clerix en Alain Lallemand het hard te verduren. De publicatie van de dossiers deden de discussie over de bescherming van klokkenluiders opnieuw oplaaien.

Luc Pauwels

luc-pauwels_c_belga-compressor
Luc Pauwels (Foto: Belga © Christophe Legasse)

VRT-journalist Luc Pauwels schreef samen met journalist Wim Van den Eynde het boek De Keizer van Oostende, een vernietigend beeld over de machtsconcentratie van Johan Vande Lanotte in de Oostendse en nationale politiek. Het boek werd in 2012 neergesabeld door de Wetstraatpers, en beide journalisten werden een tijd door VRT-hoofdredacteur van de nieuwsdienst, Luc Rademaekers, op non-actief gezet.

Pauwels bracht ook het gesjoemel bij Opel met dieselwagens aan het licht en zorgde in zijn eentje voor het afschaffen van een dure Thalys-trein tussen Oostende en Brussel. Verder is hij als energiespecialist bij de VRT de luis in de pels van Engie Electrabel.

Médor

BELGIUM MEDIA MEDOR MAGAZINE BANNED
Médor (Foto: Belga © Eric Lalmand)

Het Franstalige kwartaalblad Médor brengt net als Apache diepgravende onderzoeksjournalistiek met een focus op België, en is net als Apache een coöperatieve in handen van de lezers.

Nog voor het allereerste nummer van Médor in 2015 in de rekken zou liggen, werd het uit de handel gehaald door een rechtszaak die het Waalse farmaceutische beursgenoteerde bedrijf Mithra aanspande tegen Médor voor een kritisch artikel over financiële risico’s die Mithra bewust zou hebben verzwegen. Het verbod op de verkoop zorgde voor veel ophef. De AJP, de Waalse beroepsfederatie van journalisten, sprak van ‘schandalige censuur’. Mithra beet uiteindelijk in het zand en Médor mocht het magazine alsnog distribueren.

The Caravan’s Journal

The Caravan's Journal 1
The Caravan's Journal

Het journalistieke collectief The Caravan's Journal brengt jonge en ambitieuze storytellers van over de hele wereld samen. Het collectief, dat zich vooral richt op beginnenden journalisten en verhalenvertellers, ambieert een wereldwijd netwerk van correspondenten uit te bouwen, die door middel van training events van elkaar en van experts kunnen leren.

The Caravan's Journal werd opgericht door freelance onderzoeksjournalist Kasper Goethals, freelance documentairefotograaf Johannes De Bruycker en de Nederlandse journalist Coen van de Ven. Ze willen niet alleen jonge professionals kansen geven om zich bij te scholen, het is ook hun missie begrip tussen verschillende culturen te bevorderen.

Stemmen

Onze redactie en PEN Vlaanderen stemmen voor 50%, de andere 50% van de stemmen gaat naar onze lezers en aandeelhouders. Op die manier beslissen we samen wie de gedoodverfde winnaar is van De Pen van Apache! Stemmen kan via onderstaand formulier tot en met vrijdag 3 februari 2017.

Dit artikel kwam tot stand met steun van de Vlaamse overheid.
LEES OOK
Redactie Apache / 17-11-2023

Collega-onderzoeksjournalisten bekronen Apache

Het VVOJ-Vliegwiel wordt uitzonderlijk aan de hele redactie van Apache uitgereikt.
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck ontvangt het VVOJ Vliegwiel van jurylid Jeroen Trommelen.
Redactie Apache / 06-09-2022

Apache zoekt uitgever

Zorg jij voor het commercieel succes van de nieuwssite Apache en Apache Magazine?
apache logo inhoud heerst
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE